Middelbare scholen bezorgd over criminele uitbuiting

Van de middelbare scholen maakt 55 procent zich zorgen over criminele uitbuiting, een ernstige vorm van mensenhandel. Eén op de tien scholen maakt zich zelfs een of meerdere keren per maand concreet zorgen over een leerling. Dit blijkt uit een onderzoek door het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM).

Aan het onderzoek werkten bijna 280 Nederlandse middelbare scholen en mbo-instellingen mee. De scholen maken zich volgens de onderzoekers voornamelijk zorgen over leerlingen die worden gedwongen tot drugshandel. Deze zorgen zijn de laatste twee jaren toegenomen en leerlingen lijken steeds jonger slachtoffer te worden van criminele uitbuiting. “Wij zijn geschrokken van de omvang van dit probleem”, licht Shamir Ceuleers van het CKM toe. “Het laat ook zien dat we criminele uitbuiting amper in beeld hebben, terwijl er door het kabinet miljoenen euro’s worden ingezet wordt op drugsbestrijding. Als we deze slachtoffers niet helpen, kunnen we dit blijven doen, maar blijft het dweilen met de drugskraan open.”

Investeer in aanpak
Als de bevindingen van het CKM vergeleken worden met het aantal geregistreerde, mogelijke slachtoffers van criminele uitbuiting, ziet het instituut een enorme kloof. Ceuleers: “Uit ons rapport blijkt dat scholen zich op grote schaal zorgen maken en concrete voorbeelden noemen, terwijl we dit nauwelijks terugzien in de officiële opsporingscijfers. Het gebrek aan zicht staat een effectieve aanpak in de weg. Voor deze druggerelateerde criminele uitbuiting onder Nederlandse jongeren is dan ook weinig aandacht, zowel in de landelijke plannen tegen mensenhandel als tegen ondermijning, terwijl de noodzaak daarvan alleen maar toeneemt.”

Verkokering doorbreken
Om een vuist te maken tegen criminele uitbuiting, vindt het CKM het van groot belang om niet langer verkokerd te blijven werken, te weten alleen vanuit mensenhandel of alleen vanuit drugsbestrijding (ondermijning). Ceuleers: “We hebben een integrale benadering nodig waarbij het tegengaan van criminele uitbuiting, als vorm van mensenhandel, expliciet als pijler mee wordt genomen nemen in de drugsbestrijding. Dit vereist een omslag in denken die reeds ingezet is in het Verenigd Koninkrijk. Daar staat dit thema hoog op de politieke agenda staat waardoor steeds meer slachtoffers van criminele uitbuiting worden gesignaleerd en beschermd.” Volgens het CKM is het kabinet nu aan zet om ervoor te zorgen dat de aanpak van mensenhandel en drugsbestrijding niet twee aparte eilandjes blijven. Ceuleers is wel positief over de groeiende aandacht voor dit fenomeen vanuit de Tweede Kamer. “Zo zijn er recentelijk nog twee moties aangenomen op dit thema. We hebben dan ook goede hoop dat die integrale aanpak er gaat komen.”

Bescherm jongeren in plaats van te straffen
De nieuwe aanpak zal met name effect hebben op drugshandel en criminele netwerken/jeugdbendes. Deze criminelen richten zich op het uitbuiten van kwetsbare jongeren om snel veel geld te verdienen. De jongeren zijn in deze gevallen geen daders, maar slachtoffers. Slachtoffers van criminele uitbuiting; een vorm van mensenhandel. Slachtoffers die in plaats van repressie, bescherming nodig hebben. Tegen de uitbuiters, bescherming als ontsnappingsmogelijkheid uit de criminele netwerken en bescherming om af te stappen van de criminele ladder die ze (noodgedwongen) aan het beklimmen zijn.

Deel dit artikel via: