Miljoenen computers kwetsbaar door lek in Intel-chips

Gebruikers van een computer met chips van Intel worden geadviseerd om direct Windows te updaten. Dit nadat onderzoekers van beveiligingsbedrijf Bitdefender een ernstig lek hebben geconstateerd. Het is de vierde keer dat in chips van Intel een fout wordt ontdekt die de deur opent voor hackers.

Alleen computers met Windows zijn kwetsbaar, aldus Bitdefender. Het lek is niet gevaarlijk voor iMacs, tablets en smartphones met een Intel-chip. Microsoft was al op de hoogte gebracht en heeft een update beschikbaar gesteld, die het lek onschadelijk maakt. Gebruikers dienen deze update veelal wel zelf te installeren.
Beveiligingslekken ontstaan doordat de processoren en andere chips steeds sneller moeten werken. Volgens de laatste technologie voeren zij al berekeningen uit waarvan het waarschijnlijk is dat deze uitgevoerd moeten worden. Onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam ontdekten dat deze speculatieve berekeningen door derden uitgelezen konden worden. Ook het nieuwste lek heeft betrekking op deze technologie. Bitdefender verwacht nog wel meer lekken te gaan ontdekken. Het bedrijf maakt deze echter pas bekend als Intel of Microsoft een remedie gereed heeft en het dus duidelijk is dat het probleem is op te lossen. Het is overigens niet eenvoudig om het lek in de chips te misbruiken. Er is behoorlijk wat kennis voor nodig. Meestal duurt het echter niet lang voordat uitgebreide tutorials op internet verschijnen, waardoor de methode ook voor minder gespecialiseerde mensen te gebruiken wordt.

Gedeeld

Geef een reactie