Minder coronaboetes na beelden bruiloft Grapperhaus

Handhavers vinden het moeilijk om burgers nog aan te spreken op overtreding van de coronamaatregelen, sinds de verantwoordelijke minister Grapperhaus en het koningspaar hebben laten zien hoe het niet moet. Dat zegt Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA ACP tegen de NOS.

De buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) krijgen steevast te horen dat zij eerst maar eens hun eigen baas tot de orde moeten roepen of zij worden beticht van klassenjustitie als zij een boete willen uitschrijven. Daarom laten zij het sinds het uitlekken van de trouwfoto’s van minister Grapperhaus in de meeste gevallen maar bij een waarschuwing. Eerder kwam al een foto van het koningspaar in de openbaarheid, waarop het op minder dan 1,5 meter afstand met een Griekse restauranteigenaar poseerde.

Ingewikkeld uit te leggen
Het is volgens Gerrits ingewikkeld om uit te leggen waarom mensen een coronaboete kunnen krijgen als de verantwoordelijke minister zich zelf niet aan de regels houdt. Welliswaar heeft Grapperhaus publiekelijk zijn excuses aangeboden en voor zichzelf en zijn vrouw een ‘boete’ van 390 euro overgemaakt aan het Rode Kruis, maar daarmee lijkt hij alleen premier Rutte tevreden te hebben gesteld. De kwestie was olie op het vuur voor het groeiende aantal tegenstanders van de coronamaatregelen. Beboete burgers en ondernemers overwegen al om via de rechter hun geld terug te vorderen. Boa’s proberen deze discussies te vermijden, door het bonnenboekje op zak te laten. Ook zijn zij gefrustreerd door het gedrag van Grapperhaus. Zij vinden dat afbreuk is gedaan aan hun geloofwaardigheid. De minister zelf denkt er anders over. Het ging volgens hem alleen bij het maken van de foto even fout en dat hoeft niet ten koste te gaan van zijn gezag of geloofwaardigheid als verantwoordelijk kabinetslid. Het is nu de vraag of de Tweede Kamer dat ook zal vinden als Grapperhaus de coronanoodwet moet verdedigen.

Gedeeld

Geef een reactie