Beveiliging nieuws

Onze partners

Brivo

DZ Technologies

Sequrix

Oribi ID Solutions

HD Security

Optex

G4S

RoSecure

VEB

Secusoft

Paxton

Dahua

Connect Security

Advancis

CardAccess

VideoGuard

Nimo Dog Security

Alarm Meldnet

ADI

Seris

Genetec

Explicate

Alphatronics

De Beveiligingsjurist

Avigilon Alta

NIBHV

JMB Groep

Hikvision

Eagle Eye Networks

SMC Alarmcentrale

Bosch Security Systems

Hanwha Vision Europe

Uniview

IDIS

SOBA

i-Pro

Koninklijke Oosterberg

VBN

Ajax Systems

Seagate

CSL

MPL

Trigion

EAL

Top Security

Securitas

Nenova

Paraat

Unii

2N

Multiwacht

VVNL

Gold-IP

Regio Control Veldt

VAIBS

Traka ASSA ABLOY

HID

BHVcertificaat.online

GFT

NetworxConnect

Milestone

Eizo

OSEC

20face

Service Centrale Nederland

PG Security Systems

SmartCell

Add Secure

SmartSD

Centurion

Akuvox

ARAS

Nimo Drone Security

Crown Security Services

ASIS

Kiwa

Lobeco

CDVI

ASSA ABLOY

Bydemes

Dero Security Products

Masset Solutions

Boon Edam

Minder maar complexere en langere DDoS-aanvallen in 2018

7 februari 2019
Redactie
12:25

Uit het Kaspersky Lab DDoS Q4 report blijkt dat het aantal DDoS-aanvallen in 2018 is gedaald met 13 procent ten opzichte van 2017. De duur neemt echter toe. Dat wekt de indruk dat cybercriminelen overschakelen op geavanceerdere DDoS-aanvalstechnieken en dan vooral vanuit China.

Het aantal DDoS-aanvallen, bedoeld om websites door overbelasting uit de lucht te halen, is in 2018 afgenomen. Tegelijkertijd constateert Kaspersky Lab dat de ernst van DDoS-aanvallen toeneemt. Cyberaanvallers spijkeren hun expertise bij nu steeds meer organisaties effectieve oplossingen in stelling brengen om zichzelf tegen eenvoudige DDoS-aanvallen te beschermen. Het gevolg is dat de algehele complexiteit van aanvallen toeneemt. De gemiddelde aanvalsduur is in vergelijking met het begin van 2018 meer dan verdubbeld: van 95 minuten in het eerste kwartaal naar 218 minuten in het vierde kwartaal.
Wat opvalt, is dat UDP flood attacks (de aanvaller verstuurt een dusdanig groot aantal UDP-pakketten naar de serverpoorten van het doelwit dat servers niet meer toegankelijk zijn), die in 2018 bijna de helft (49 procent) van de DDoS-aanvallen uitmaakten, juist erg kort zijn: ze duren zelden langer dan vijf minuten. De langste DDoS-aanval in het laatste kwartaal van 2018 duurde 329 uur (bijna 14 dagen). Zo’n langdurige aanval werd eind 2015 voor het laatst geregistreerd.

Duur en tijdrovend
Volgens Kaspersky Lab experts toont de kortere duur van UDP flood aanvallen aan dat de markt voor eenvoudiger te organiseren dreigingsacties krimpt. De onderzoekers denken dat aanvallers talloze UDP flood attacks hebben gelanceerd om te testen of een doelwit wordt beschermd. Als pogingen niet direct succesvol zijn, wordt de aanval gelijk gestaakt. Tegelijkertijd zullen complexere aanvallen als HTTP-misbruik, die duur en tijdrovend zijn, lang blijven duren. Het Kaspersky Lab rapport stelt dat HTTP flood attacks en gemengde aanvallen met HTTP-componenten ongeveer 80 procent van de DDoS-aanvalstijd voor hun rekening hebben genomen in 2018. In frequentie betreft dit een betrekkelijk klein aandeel in het totale aantal aanvallen met respectievelijk 17 en 14 procent.

De Top-3 regio’s met de meeste DDoS-aanvallen is ongewijzigd in vergelijking met 2017. China staat weer op de eerste plaats, maar het aandeel van dit land is aanzienlijk gedaald, van 77,67 naar 50,43 procent. De Verenigde Staten staan nog steeds op twee en de derde plaats wordt nog altijd bezet door Australië.

Cyberwapens
DDoS-aanvallen behoren tot de meest betaalbare cyberwapens dankzij de lage kosten van DDoS-for-hire. Daarmee kan elke willekeurige organisatie van iedere omvang te maken krijgen met deze dreiging. Zo lopen bedrijven en instellingen risico op verlies van inkomsten, reputatieschade en het blokkeren van de toegang van legitieme gebruikers tot websites.
“Als de eenvoudigste DDoS-aanvallen hun doel niet bereiken, dan hebben de mensen die hier hun geld mee verdienen twee opties”, aldus Alexey Kiselev, Business Development Manager bij het Kaspersky DDoS Protection team. “Óf ze gebruiken de voor DDoS-aanvallen benodigde capaciteiten voor andere inkomstenbronnen, zoals cryptomining, óf ze verbeteren hun technische vaardigheden, omdat hun klanten op zoek zullen gaan naar geavanceerdere aanvallers. De verwachting is dus dat DDoS-aanvallen dit jaar verder zullen evolueren. Daarmee wordt het voor organisaties moeilijker wordt om ze te detecteren en te stoppen.”

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner