Minder, maar wel heftigere plofkraken

Het eerste half jaar vonden 40 procent minder plofkraken plaats dan tijdens dezelfde periode in 2016. Wel wordt steeds meer geweld gebruikt, meldt De Telegraaf op basis van cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Bij 95 procent van de plofkraken werden explosieven gebruikt om toegang te krijgen het geld in de geldautomaten. Een paar jaar geleden gebeurde dat nog in de helft van de gevallen en toen werd meestal gas gebruikt. Nu dat vrijwel niet meer kan, schakelen criminelen over op semtex, dat veel meer schade veroorzaakt aan het gebouw waarin de geldautomaat is gemonteerd.

Voorzichtig optimistisch
Yvonne Willemsen, hoofd Veiligheidszaken van de Nederlandse Vereniging van Banken, zegt tegen De Telegraaf voorzichtig optimistisch te zijn over de daling van het aantal plofkraken. Want volgens haar zijn vaak schommelingen te zien, waardoor het beeld weer kan veranderen. Zij is positief over het feit dat de maatregelen tegen gasexplosies kennelijk blijken te helpen. Daarnaast zijn tientallen automaten in bewoonde panden gesloten, laten banken ’s nachts beveiligers surveilleren, zijn er extra camera’s geplaatst en maken verstevigde kluizen het kraken lastiger. De NVB doet geen uitspraken over wat bij de 38 plofkraken dit jaar aan geld is buit gemaakt.

Gedeeld

Geef een reactie