Beveiliging nieuws

Onze partners

Add Secure

Seagate

Milestone

Unii

CDVI

Uniview

Nenova

SMC Alarmcentrale

Hikvision

Hanwha Vision Europe

Secusoft

BHVcertificaat.online

ASSA ABLOY

Crown Security Services

2N

Paraat

NIBHV

Nimo Dog Security

Bosch Security Systems

NetworxConnect

Boon Edam

DZ Technologies

MPL

VEB

Nimo Drone Security

Traka ASSA ABLOY

De Beveiligingsjurist

IDIS

Dero Security Products

Eagle Eye Networks

VideoGuard

ARAS

Trigion

OSEC

Top Security

Multiwacht

JMB Groep

G4S

VVNL

SmartSD

ASIS

Genetec

ADI

Brivo

Optex

CSL

Lobeco

Service Centrale Nederland

VBN

Eizo

VAIBS

SOBA

Advancis

EAL

Sequrix

Avigilon Alta

Oribi ID Solutions

Connect Security

HID

Bydemes

Paxton

Kiwa

Akuvox

Ajax Systems

Alarm Meldnet

20face

Dahua

Regio Control Veldt

RoSecure

HD Security

Koninklijke Oosterberg

Centurion

CardAccess

PG Security Systems

Gold-IP

Explicate

i-Pro

Seris

Alphatronics

SmartCell

Masset Solutions

Securitas

GFT

Minder plofkraken in 2017

23 februari 2018
Redactie
09:17

Het aantal plofkraken is in 2017 met bijna 18 procent gedaald ten opzichte van 2016 en kwam uit op 65. Dit maakt de Nederlandse Vereniging van Banken bekend.

Naast de plofkraken was er één ramkraak en werd acht keer geprobeerd om de geldautomaat met gereedschap open te maken. Ondanks de daling houden banken grote zorgen over het toenemend geweld dat gepaard gaat met een plofkraak: Bij 94 procent van de aanvallen werd gebruik gemaakt van een vast explosief. Daarom blijven banken maatregelen nemen om te voorkomen dat plofkraken plaatsvinden en wordt nauw samengewerkt met de politie om de pakkans te vergroten.

Maatregelen
Banken hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in preventieve en repressieve maatregelen. In de loop van de tweede helft van 2017 zijn extra maatregelen genomen waardoor het inbrengen van explosieven niet meer mogelijk is. Parallel aan deze maatregelen daalde het aantal plofkraken van 38 in de eerste helft naar 27 in de tweede helft van 2017.

Opsporing
Naast maatregelen om te voorkomen dat een plofkraak plaatsvindt, is ook ingezet op maatregelen die de opsporing van de daders vergemakkelijkt, zoals het direct alarmeren van de politie, cameradetectie en inktsystemen. Door het toenemend geweld hebben banken in de afgelopen periode ook veel zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen, gericht op de veiligheid van omwonenden. Zo zijn er op basis van risicoanalyses geldautomaten uit het straatbeeld verdwenen. Uiteraard hebben banken daarbij oog voor het beschikbaar blijven van contant geld.

Nieuw geldautomatennetwerk
Zolang er in de samenleving behoefte is aan contant geld hebben banken de maatschappelijke verantwoordelijkheid om geld via automaten bereikbaar te houden. Vanwege teruglopend gebruik van contant geld en toenemend geweld van criminelen tegen geldautomaten, verwijderen banken nu individueel op sommige plekken automaten. Als deze trend voortzet, kan de toegankelijkheid en beschikbaarheid van contant geld in het gedrang komen. Banken werken daarom aan een optimaal en toekomstbestendig geldautomatennetwerk op het gebied van veiligheid, bereikbaarheid en gebruiksgemak. Op die manier kan gekeken worden hoe er met minder geldautomaten, toch een optimaal en veilig netwerk wordt geborgd.

Totaal incidenten 2013-2017
Totaal incidenten 2013-2017
Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

MPL

Wordt een partner