Minder vaak taakstraf na agressie tegen politie

Wie probeert een agent te mishandelen, krijgt nu nog alleen een taakstraf. CDA, PVV en VVD hebben minister Dekker van Rechtsbescherming gevraagd de wet te veranderen, omdat geweld tegen functionarissen met een publieke taak als onacceptabel wordt beschouwd.

Minister Dekker wil de mogelijkheid van een taakstraf wel open laten voor bijvoorbeeld meelopers, die niet zelf een agent hebben bedreigd, maar worden beschuldigd van gezamenlijke openlijke geweldpleging. In die gevallen mogen rechters van de minister alsnog een taakstraf opleggen. Dat verandert als een agent, ambulancemedewerker of andere publieke dienstverlener wordt mishandeld. Dan kunnen ook meelopers zwaarder worden gestraft.

tk
De bedoeling van de nieuwe wet is om agressieve personen af te schrikken. Wel wordt op deze manier de vrijheid van rechters inperkt om maatwerk te leveren in strafzaken. Eerder gebeurde dat toen een taakstrafverbod werd ingesteld voor ernstige geweldsdelicten en zedendelicten. Er moest in die gevallen minstens één dag celstraf worden gegeven en dat gebeurde dan ook, als rechters gevangenisstraf te ver vonden gaan. Wie tot fysiek geweld overgaat, riskeert binnenkort een hogere celstraf. Die gaat van één naar drie maanden. Mishandeling van een hulpverlener wordt drie keer zo zwaar bestraft als geweld tegen een willekeurige burger. Wie een burgemeester bedreigt kan zelfs voor vier jaar worden opgesloten. Dat was twee jaar. Een kwart van de burgemeesters heeft te maken met bedreiging. Van de hulpverleners is de afgelopen tijd een derde geconfronteerd met agressie. In 2017 zijn hiervoor 7502 personen veroordeeld.

Deel dit artikel via: