Minister Dekker wil vier Extra Beveiligde Inrichtingen

Om de zware georganiseerde criminaliteit beter te kunnen bestrijden, wil demissionair minister Dekker van Rechtsbescherming het aantal EBI’s uitbreiden van één naar vier. Ook zullen risicovolle rechtszaken wat hem betreft voortaan via een videoverbinding plaatsvinden, schrijft De Telegraaf.

De bewindsman wil dat extreem vluchtgevaarlijke criminelen niet langer van de gevangenis naar gerechtsgebouwen worden getransporteerd. Ook wil hij hun contacten met de buitenwereld verder beperken om te voorkomen dat de criminele praktijken vanuit de EBI worden voortgezet. Volgens De Telegraaf betekent dat zelfs dat geen 1-op-1 gesprekken met advocaten meer mogen plaatsvinden. Advocaten mogen ook niet meer contant betaald worden en mogen bovendien geen familieband hebben met hun cliënt. Ook gevangenispersoneel zal strenger worden gecontroleerd om te voorkomen dat dit diensten voor de gedetineerden verricht. Het krijgt ook trainingen in weerbaarheid, zodat het beter opgewassen is tegen intimidatie door zware criminelen. Mensen van de reclassering mogen net als advocaten alleen nog als koppels contact hebben met hun cliënten.

Extra inrichtingen
Momenteel kunnen de zwaarste criminelen alleen in de EBI in Vught worden gedetineerd. Wat Dekker betreft komen daar drie locaties bij. Gepland is al een EBI in Vlissingen. Daarnaast wil hij dergelijke instellingen in Lelystad en Schiphol. Die op Schiphol is bedoeld voor tijdelijke detentie gedurende meerdaagse rechtszaken die niet via een videoverbinding kunnen plaatsvinden. De Bunker in Amsterdam Osdorp wordt vervangen door extra beveiligde rechtbanken in Lelystad en Vlissingen. Daar komen ook kantoor- en hotelfaciliteiten voor rechters, officieren van justitie en advocaten. Verder komt er een afdeling met intensief toezicht in Alphen aan den Rijn. Dergelijke afdelingen zijn er al in Krimpen aan den IJssel en Leeuwarden.

Gedeeld

Geef een antwoord