Beveiliging nieuws

Onze partners

Sequrix

VBN

Optex

Genetec

OSEC

Dero Security Products

Gold-IP

Avigilon Alta

VEB

SmartSD

ADI

Alarm Meldnet

Bydemes

CardAccess

CDVI

Paraat

Traka ASSA ABLOY

Kiwa

Oribi ID Solutions

Milestone

Nimo Dog Security

NetworxConnect

Alphatronics

PG Security Systems

Nimo Drone Security

Hanwha Vision Europe

VideoGuard

Paxton

Top Security

Securitas

G4S

Regio Control Veldt

MPL

Secusoft

CSL

Connect Security

Hikvision

Bosch Security Systems

Brivo

SOBA

ASIS

Ajax Systems

Masset Solutions

2N

Nenova

De Beveiligingsjurist

20face

HD Security

Eagle Eye Networks

GFT

ARAS

HID

Seris

EAL

Seagate

Dahua

Add Secure

VAIBS

RoSecure

Lobeco

Advancis

i-Pro

Eizo

Trigion

Service Centrale Nederland

BHVcertificaat.online

IDIS

Boon Edam

Crown Security Services

SmartCell

Centurion

Unii

ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

Multiwacht

Akuvox

Explicate

NIBHV

DZ Technologies

JMB Groep

VVNL

Uniview

Koninklijke Oosterberg

Minister schrapt verplichte oefeningen rampenbestrijding

2 december 2017
Redactie
18:34

Veiligheidsregio’s zijn niet langer verplicht om elke drie jaar een oefening te houden om te toetsen of de rampenbestrijdingsplannen nog steeds voldoen. Dat blijkt uit een besluit van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Veiligheidsregio’s waren altijd verplicht om voor risicovolle bedrijven in hun gebied rampenbestrijdingsplannen op te stellen. Hierin staat onder meer welke personen, maatregelen en voorzieningen van belang zijn en welke personen, maatregelen en voorzieningen een rol spelen bij de bestrijding van een calamiteit. Verder wordt beschreven hoe de bevolking wordt geïnformeerd. Tijdens de oefeningen moesten de plannen worden getoetst op juistheid, volledigheid en bruikbaarheid.

Beproeven
Volgens minister Grapperhaus berustte de verplichte driejaarlijkse oefening op een stringente interpretatie van Europese verplichtingen. De nieuwe formulering in het Besluit veiligheidsregio’s luidt dat ‘ten minste éénmaal per drie jaar het rampbestrijdingsplan opnieuw wordt bezien, beproefd en zo nodig bijgewerkt’. Wat het nieuwe vereiste van ‘beproeven’ precies inhoudt, laat de minister in het midden. Hij heeft de wijziging besproken met betrokken partijen, zoals de veiligheidsregio’s, gemeenten, provincies en sociale partners. Deze zijn blijkbaar akkoord gegaan met het schrappen van de oefenplicht. De minister stelt bovendien dat ‘in de praktijk al overeenkomstig de gewijzigde regelgeving wordt gewerkt’. Daarom treedt het besluit per direct in werking.

Capaciteitsbelasting
Uit onderzoek door de Inspectie Veiligheid en Justitie bleek al in 2013 dat het verplichte oefenen met de rampenbestrijdingsplannen in de praktijk lang niet altijd gebeurt. Dit zou te maken hebben met de grote capaciteitsbelasting, het hoge aantal verplichte oefeningen in verschillende veiligheidsregio’s en het feit dat veiligheidsregio’s ook genoodzaakt zijn (niet wettelijk verplichte) oefeningen uit te voeren op grond van lokale behoeften, wensen en samenwerkingsafspraken.
Minister Opstelten toonde zich altijd een groot voorstander van oefeningen bij risicovolle bedrijven. Dit naar aanleiding van de fouten die waren gemaakt bij het blussen van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner