Beveiliging nieuws

Onze partners

GFT

Explicate

Masset Solutions

SmartCell

VBN

Nenova

Gold-IP

SOBA

Securitas

Advancis

ARAS

Oribi ID Solutions

De Beveiligingsjurist

Genetec

Secusoft

BHVcertificaat.online

Unii

SMC Alarmcentrale

HD Security

Add Secure

RoSecure

Eagle Eye Networks

CSL

Paxton

Milestone

IDIS

HID

20face

NIBHV

SmartSD

2N

Trigion

ADI

Uniview

Top Security

NetworxConnect

Brivo

Sequrix

VideoGuard

ASSA ABLOY

PG Security Systems

Kiwa

Bydemes

Avigilon Alta

VEB

Nimo Dog Security

Bosch Security Systems

Seris

Akuvox

DZ Technologies

Regio Control Veldt

Dero Security Products

CDVI

Service Centrale Nederland

Hanwha Vision Europe

Paraat

Eizo

Alphatronics

G4S

MPL

OSEC

i-Pro

JMB Groep

CardAccess

VVNL

Dahua

Nimo Drone Security

Koninklijke Oosterberg

Traka ASSA ABLOY

Seagate

Centurion

Crown Security Services

EAL

Multiwacht

Lobeco

Ajax Systems

Optex

VAIBS

Hikvision

Alarm Meldnet

Connect Security

ASIS

Minister wil horecamedewerkers handhaving laten assisteren

23 november 2020
Redactie
09:57

Maandagavond wordt in het Veiligheidsberaad gesproken over ‘coronabanen’ om politie en boa’s te ontlasten. Het idee is om mensen uit bijvoorbeeld de horeca, die nu zonder werk zitten, op plekken in te zetten waar voor de politie en de handhavers de werkdruk door corona momenteel erg hoog is. De veiligheidssector reageert verbaasd op het plan.

Het gaat om ondersteunende handhavingstaken, zoals het uitdelen van mondkapjes, het verwijderen van fietsen of het controleren van huisvuilzakken. Op deze manier zouden zo’n 3500 tijdelijke banen moeten worden gecreëerd, waarvoor de overheid 125 procent van het minimumloon betaalt. De vergoeding voor deze zogenoemde coronabanen kan worden aangevraagd voor een periode van een half jaar. Grapperhaus wil op deze manier dat gemeenten serieuzer werk gaan maken van de verscherpte handhaving van de coronaregels. Hij wil vooral dat het aantal opgelegde bestuurlijke maatregelen stijgt.

Veel verder moet het niet gaan
Volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche zou de inzet van niet in de veiligheidszorg geschoold en niet-gescreend personeel alleen moeten plaatsvinden op die plekken en met die taken waarvoor de opleiding als beveiliger, BOA of politieagent niet noodzakelijk is. “Het uitdelen van mondkapjes? Prima! Maar veel verder moet het niet gaan, want dan wordt het werk waarvoor opgeleide beveiligers nodig zijn”, reageert voorzitter Ard van der Steur. “Helaas hebben we eerder al gezien dat de inzet van ongeschoold personeel bij super- en bouwmarkten tot problemen heeft geleid. Dat moet te allen tijde voorkomen worden en daarvoor is op die plaatsen inzet van geschoold personeel vereist. Evenementen- en horeca beveiligers zijn daarvoor opgeleid en weten wat ze moeten doen. Nu deze sector bijna volledig is stilgelegd, zal het vinden van geschoolde beveiligers (werkzaam bij bedrijven die hiervoor een vergunning hebben) in de meeste gevallen niet het probleem zijn.”

Zwaar weer
“Goed dat de minister meedenkt over de arbeidsmarkt en werkgelegenheid schept voor sectoren waar het momenteel zwaar is door alle beperkende maatregelen”, reageert Leon Vincken van VBe NL. “Maar hij gaat hier voorbij aan zijn eigen sector. Ook in de evenementen- en horecabeveiliging is het zwaar weer en ook de reguliere beveiliging staat onder druk. Denk maar aan alle kantoorpanden en de luchthavens waar minder inzet nodig is. Laat de minister met ons in overleg gaan. De veiligheidsbranche is juist de eerste sector die aangesproken dient te worden voor ondersteunende handhavingstaken om politie en boa’s te ontlasten. Dan zal onze sector meedenken over welke taken gerelateerd zijn met beveiligingswerkzaamheden en waar ons goed opgeleide personeel de politie en de boa’s kan ondersteunen. Maak met de veiligheidsbranche een indeling van ondersteunende handhavingstaken en prioriteer van beveiligings- tot servicewerkzaamheden. Eerder hebben we al melding gemaakt over handhaving in de detailhandel. Bij wet is geregeld dat de particuliere beveiliging hier handhaaft. Andere werknemers, dan wel vrijwilligers zijn hiertoe niet bevoegd, laat staan bekwaam. De minister zit hier in een versnelling waarvan het nog maar de vraag is of deze voldoende passend is binnen het huidige wettelijke kader. Het is mij een raadsel waarom niet eerst in de eigen kring het overleg hierover gestart wordt. We vragen al sinds de eerste golf aandacht voor de inzet van de particuliere beveiliging en verkeersregelaars daar waar politie en boa extra ondersteuning noodzakelijk vinden. Eerst een goede samenwerking en afstemming in eigen kring en dan daarbuiten.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner