Ministerie: neem geen gevoelige data mee op reis

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders die op reis gaan om geen computers, tablets en telefoons mee te nemen waar gevoelige informatie op staat. Vooral in China, Rusland, Iran en Turkije is de kans reëel dat de apparatuur op afstand wordt gehackt en leeggetrokken.

Het ministerie heeft dit per brief bekend gemaakt aan 165 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die deze week deelnemen aan een handelsmissie naar China. Premier Rutte en vier andere bewindspersonen, hebben net als de meereizende ambtenaren een nieuwe telefoon gekregen die extra beveiligd is en waarop geen onnodige apps en documenten staan. Echt belangrijke stukken gaan alleen uitgeprint mee in de koffer, zegt een ambtenaar die anoniem wil blijven in de Volkskrant. Andere ambtenaren verklaren dat de huidige veiligheidsinstructie veel verder gaat dan voorheen. Drie jaar geleden werd geen nieuwe telefoon verstrekt aan ambtenaren die naar China of Rusland gingen.

Groeiende dreiging
Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken loopt de digitale weerbaarheid van Nederland achter op de groeiende dreiging. ‘We worden geconfronteerd met uiteenlopende vormen van digitale aanvallen gericht op politieke- en economische spionage en cybercriminaliteit’, schrijft hij in de onlangs gepubliceerde Geïntegreerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie 2018-2022. In de veiligheidsinstructies voor de deelnemers aan de handelsmissie naar China schrijft hij: ‘De Chinese overheid zal alles over u en uw bedrijf of organisatie willen weten. U kunt er dus van uitgaan dat alle computers en telefoons die China binnenkomen continu worden gemonitord om deze informatie te verkrijgen’.

Andere reizigers
Het risico dat de handelsmissie loopt, lopen natuurlijk ook andere reizigers in de genoemde landen. Daarom geldt het advies om een lege of schone laptop en telefoon mee te nemen feitelijk voor iedereen. ‘Zet alleen informatie op uw computer die u echt nodig heeft. Delete de rest.’ Ook wordt aangeraden om voor vertrek de nieuwste beveiligingssoftware te installeren, de harde schijf te versleutelen en een VPN-verbinding te gebruiken. Ook wordt geadviseerd om niet de eigen telefoon mee te nemen, maar op de bestemming een mobieltje met prepaid-kaart te kopen. Cadeau gegeven USB-sticks mogen onder geen voorwaarde op een computer met gevoelige informatie worden gebruikt.

Gedeeld

Geef een reactie