Beveiliging nieuws

Onze partners

Trigion

Masset Solutions

ARAS

Boon Edam

Nimo Drone Security

VVNL

Explicate

HID

VEB

CDVI

JMB Groep

Dero Security Products

Kiwa

Uniview

CSL

Akuvox

G4S

Eizo

Advancis

20face

Hanwha Vision Europe

SMC Alarmcentrale

Milestone

HD Security

2N

Unii

CardAccess

Securitas

Crown Security Services

Seagate

BHVcertificaat.online

SOBA

Centurion

IDIS

i-Pro

Brivo

Genetec

Dahua

Optex

NetworxConnect

Service Centrale Nederland

Sequrix

VAIBS

Bydemes

Bosch Security Systems

Gold-IP

GFT

SmartSD

OSEC

ASIS

De Beveiligingsjurist

Multiwacht

EAL

ADI

ASSA ABLOY

DZ Technologies

Secusoft

PG Security Systems

Regio Control Veldt

Connect Security

VBN

Nimo Dog Security

Hikvision

Eagle Eye Networks

NIBHV

VideoGuard

Traka ASSA ABLOY

Nenova

Alphatronics

Oribi ID Solutions

Lobeco

Seris

Paraat

Alarm Meldnet

Ajax Systems

Avigilon Alta

RoSecure

Paxton

SmartCell

Top Security

MPL

Add Secure

Koninklijke Oosterberg

Ministerie: neem geen gevoelige data mee op reis

9 april 2018
Redactie
05:05

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlanders die op reis gaan om geen computers, tablets en telefoons mee te nemen waar gevoelige informatie op staat. Vooral in China, Rusland, Iran en Turkije is de kans reëel dat de apparatuur op afstand wordt gehackt en leeggetrokken.

Het ministerie heeft dit per brief bekend gemaakt aan 165 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen die deze week deelnemen aan een handelsmissie naar China. Premier Rutte en vier andere bewindspersonen, hebben net als de meereizende ambtenaren een nieuwe telefoon gekregen die extra beveiligd is en waarop geen onnodige apps en documenten staan. Echt belangrijke stukken gaan alleen uitgeprint mee in de koffer, zegt een ambtenaar die anoniem wil blijven in de Volkskrant. Andere ambtenaren verklaren dat de huidige veiligheidsinstructie veel verder gaat dan voorheen. Drie jaar geleden werd geen nieuwe telefoon verstrekt aan ambtenaren die naar China of Rusland gingen.

Groeiende dreiging
Volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken loopt de digitale weerbaarheid van Nederland achter op de groeiende dreiging. ‘We worden geconfronteerd met uiteenlopende vormen van digitale aanvallen gericht op politieke- en economische spionage en cybercriminaliteit’, schrijft hij in de onlangs gepubliceerde Geïntegreerde Buitenland- en Veiligheidsstrategie 2018-2022. In de veiligheidsinstructies voor de deelnemers aan de handelsmissie naar China schrijft hij: ‘De Chinese overheid zal alles over u en uw bedrijf of organisatie willen weten. U kunt er dus van uitgaan dat alle computers en telefoons die China binnenkomen continu worden gemonitord om deze informatie te verkrijgen’.

Andere reizigers
Het risico dat de handelsmissie loopt, lopen natuurlijk ook andere reizigers in de genoemde landen. Daarom geldt het advies om een lege of schone laptop en telefoon mee te nemen feitelijk voor iedereen. ‘Zet alleen informatie op uw computer die u echt nodig heeft. Delete de rest.’ Ook wordt aangeraden om voor vertrek de nieuwste beveiligingssoftware te installeren, de harde schijf te versleutelen en een VPN-verbinding te gebruiken. Ook wordt geadviseerd om niet de eigen telefoon mee te nemen, maar op de bestemming een mobieltje met prepaid-kaart te kopen. Cadeau gegeven USB-sticks mogen onder geen voorwaarde op een computer met gevoelige informatie worden gebruikt.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

MPL

Suricat

Wordt een partner