Minstens 15 ziekenhuizen getroffen door ransomware

Zeker vijftien Nederlandse ziekenhuizen zijn de afgelopen drie jaar getroffen door ransomware. In één ziekenhuis werden maar liefst 75 computers ‘gegijzeld’. Dit blijkt uit een onderzoek van de NOS onder vijfentwintig ziekenhuizen.

“Dit is een heel ernstig signaal”, zegt beveiligingsonderzoeker Sijmen Ruwhof tegen de NOS. Hij onderzocht zelf in opdracht van verschillende ziekenhuizen de digitale veiligheid. Het ging volgens hem nu nog om een ‘schot hagel’. “Kun je nagaan wat er gebeurt als hackers proberen gericht een Nederlands ziekenhuis te treffen.”
Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen moeten ziekenhuizen meer investeren in digitale beveiliging. Dat is door bezuinigingen achterwege gelaten de laatste jaren. Er wordt bijvoorbeeld nog veel gebruik gemaakt van apparatuur met Windows XP, waarvan al lange tijd geen veiligheidsupdates meer verschijnen. Wel worden over het algemeen back-ups gemaakt, waardoor het volgens de ziekenhuizen nog niet nodig is geweest om ‘losgeld’ te betalen.

Leveranciers
Een andere zorg is dat cybercriminelen tijdens een aanval toegang krijgen tot patiëntgegevens. Die kunnen erg gevoelig zijn. Windows XP wordt nog veel gebruikt, maar volgens de ziekenhuizen vooral in medische apparaten die niet op internet zijn aangesloten. Het gaat hier onder andere om MRI-scanners, waarop geen nieuwere versies van Windows kunnen draaien en die verder nog te goed functioneren om weg te doen. Meerdere ziekenhuizen vinden dat leveranciers van apparatuur ervoor moeten zorgen dat hun producten veilig zijn en blijven. De onderzochte ziekenhuizen willen om veiligheidsredenen niet dat hun namen bekend worden gemaakt.

Gedeeld

Geef een reactie