Misdaadjournalist Peter R. de Vries (64) overleden

Peter R. de Vries is donderdag 15 juli in het ziekenhuis overleden. De bekende misdaadverslaggever werd vorige week op dinsdagavond neergeschoten en raakte daarbij zwaargewond. De Vries heeft volgens zijn familie geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen.

De Vries werd neergeschoten terwijl hij onderweg was van de RTL-studio aan het Amsterdamse Leidseplein naar een nabijgelegen parkeergarage. Hij had geen persoonsbeveiliging, omdat hij niet wilde zwichten voor intimidatie vanuit de onderwereld. ’On bended knee is no way to be free’, was het motto van de journalist, die niet alleen kritisch over de misdaad schreef, maar het ook opnam voor slachtoffers en nabestaanden die bij justitie op een dood spoor waren beland. “We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar”, aldus zijn familie.

Liquidaties
Het is nog niet duidelijk waarom De Vries is neergeschoten. De aanslag wordt in verband gebracht met de bende van Ridouan T. omdat de journalist kroongetuige Nabil B. als adviseur bijstond tijdens het Marengo-proces, rond een aantal liquidaties. Eerder werden al de onschuldige broer van B. en zijn advocaat Derk Wiersum op een vergelijkbare manier doodgeschoten. Volgens advocaat Inez Weski, die T. verdedigt, is er echter geen bewijs dat haar cliënt met de aanslag te maken heeft. Dankzij snel politieoptreden, konden kort na de aanslag wel twee verdachten worden opgepakt.

Loopbaan
Peter Rudolf de Vries begon zijn journalistieke loopbaan bij De Telegraaf. Een Haagse moordzaak waarmee hij aan de slag ging wekte zijn interesse voor de misdaadjournalistiek. De afgelopen vijfendertig jaar onderzocht hij meer dan 500 moorddossiers en groeide hij uit tot een van de bekendste misdaadjournalisten van Nederland. Hij werd vooral bekend door zijn eigen televisieprogramma ‘Peter R. de Vries, misdaadverslaggever’ dat tot 2012 zeventien jaar te zien was. De Vries ontving in 2008 een Emmy Award voor een tv-reportage waarin Joran van der Sloot in een auto met verborgen camera’s uitspraken deed over zijn vermeende betrokkenheid bij de verdwijning van Natalee Holloway. De Vries is 64 jaar geworden.

Gedeeld

Geef een antwoord