Mishandelde buschauffeur stelt zijn werkgever aansprakelijk

Een begin maart mishandelde buschauffeur uit Amersfoort stelt zijn werkgever, streekvervoerder Keolis, aansprakelijk voor de gevolgen van een ernstige mishandeling. De camera’s in de bus werkten niet en de chauffeur had geen instructies over hoe te handelen bij bedreiging en geweld, aldus het AD.

De chauffeur zit nog altijd ziek thuis en is bang dat zijn tijdelijke arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd. Hij heeft een letselschadeadvocaat in de arm genomen, nu is vastgesteld dat de dader niet kan worden achterhaald via beveiligingsbeelden, omdat de camera’s in de bus die bewuste nacht niet functioneerden. Volgens de politie was het systeem al enkele maanden buiten werking. Bovendien werd de 53-jarige chauffeur op pad gestuurd zonder informatie over hoe hij moest handelen bij geweld of een overval. Advocaat Steffy Roos du Maine, eigenaresse van JBL&G in Amsterdam (Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht), noemt het zorgelijk hoe werkgevers in deze branche omspringen met hun chauffeurs. “Ze krijgen geen veiligheidsinstructies en als je niet oppast, is het letsel dat je oploopt bij een rit nog je eigen schuld ook”, zegt zij in het AD.

Doodsbedreiging
Het incident gebeurde tijdens de late avond van 3 maart op bus 80, die van Rhenen via Woudenberg en Leusden naar station Amersfoort rijdt. In Leusden stapten na middernacht enkele mannen in die in de bus alcohol gingen nuttigen. Toen de chauffeur duidelijk maakte dat dit niet was toegestaan werd hij door een van de mannen bedreigd. Daarop zette hij de bus stil om de mannen uit te laten stappen. Die gaven echter geen gehoor aan het verzoek. Een van hen begon de chauffeur te slaan, waarbij deze een gekneusde kaak en een gebroken duim opliep. Ook kreeg hij een bloedneus en een blauw oog. Tijdens het uitstappen bedreigde zijn belager hem nog met de dood. Vooral dat laatste heeft ervoor gezorgd dat de chauffeur nu onder psychische behandeling is. Keolis wil om ‘privacyredenen’ niet reageren in de krant.

Gedeeld

Geef een reactie