Beveiliging nieuws

Onze partners

Uniview

DZ Technologies

OSEC

Hanwha Vision Europe

Alarm Meldnet

VVNL

Hikvision

G4S

De Beveiligingsjurist

SmartCell

Akuvox

Masset Solutions

SOBA

Centurion

VEB

VAIBS

PG Security Systems

GFT

Paraat

Genetec

VideoGuard

Add Secure

EAL

CSL

Seagate

Securitas

MPL

Seris

Kiwa

Service Centrale Nederland

Eizo

BHVcertificaat.online

RoSecure

Regio Control Veldt

Traka ASSA ABLOY

HD Security

Connect Security

Multiwacht

Nimo Dog Security

Secusoft

Brivo

Dahua

Unii

VBN

ADI

Avigilon Alta

Sequrix

Bydemes

Koninklijke Oosterberg

Eagle Eye Networks

Nimo Drone Security

20face

ASIS

SmartSD

Nenova

Milestone

HID

Ajax Systems

NIBHV

Bosch Security Systems

Gold-IP

Trigion

Lobeco

Boon Edam

ARAS

NetworxConnect

Oribi ID Solutions

Crown Security Services

SMC Alarmcentrale

2N

IDIS

CDVI

Optex

CardAccess

i-Pro

ASSA ABLOY

Dero Security Products

Advancis

JMB Groep

Alphatronics

Paxton

Top Security

Explicate

MIVD: toenemende destabilisering door Rusland

24 april 2017
Redactie
11:19

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) waarschuwt voor destabilisering door Rusland en de forse digitale dreiging die steeds geavanceerder wordt. Dat staat in het jaarverslag van de dienst over 2016.

Het afgelopen jaar nam de Russische dreiging tegen Nederlandse, Europese en NAVO-belangen toe. De destabilisering komt onder andere door de Russische hybride oorlogvoering en hun wereldwijde verspreiding van geavanceerde wapensystemen onder meer aan regimes die het Westen niet goed zijn gezind. En dan is er nog de ontwrichtende impact van cyberdreiging. Hacks zijn te gebruiken als middel om te spioneren, informatie te manipuleren en vitale netwerken en systemen te saboteren. De effecten hiervan kunnen schadelijk zijn voor de Nederlandse krijgsmacht, economie en infrastructuur. De MIVD brengt deze activiteiten in kaart.

Russische dreiging
Het dreigingsbeeld uit Rusland verandert al enige jaren. Directeur MIVD generaal-majoor Onno Eichelsheim noemt hierbij de combinatie van toenemend militair vermogen, hybride oorlogvoering en het beïnvloeden van westerse verkiezingen en andere te nemen besluiten verontrustend. Rusland wil invloed houden in de landen om haar heen en streeft naar een flink kleinere rol van de NAVO, omdat ze zich bedreigd voelt. Bovendien wil Rusland erkenning als militaire grootmacht, die in staat is om grootschalige conflicten te voeren”, waarschuwt hij.

Troepenmacht
Om de Europese veiligheid te versterken, besloot de NAVO in 2016 een troepenmacht in de drie Baltische staten en Polen te stationeren. Het bondgenootschap wil zorgen voor een geloofwaardige afschrikking tegen de Russische dreiging. Nederland levert een militaire bijdrage onder Duits bevel in Litouwen. De MIVD ondersteunt deze inzet met inlichtingen.

Hybride oorlogvoering
Naast de groei van de Russische krijgsmacht, maakt Rusland meer gebruik van hybride oorlogvoering. De Russische militaire inlichtingendienst GRU speelt hierbij een hoofdrol. Die beperkt zich hierbij niet tot het militaire zaken, maar richt zijn pijlen bijvoorbeeld ook op nationale verkiezingen, het bespelen van de publieke opinie en zet traditionele media weg als onbetrouwbaar. Cyber blijkt hierbij een effectief en laagdrempelig middel om berichtgeving te manipuleren (door ‘fake news’), informatie te stelen en systemen te frustreren of te beschadigen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Suricat

Seagate

Wordt een partner