Wat moeten verzekeraars met terrorisme?

Als het aan veiligheidsdeskundige Marco Zannoni ligt moeten verzekeraars vooral duidelijk zijn. En als het enigszins kan met één mond praten. Hij voorspelt in de jongste uitgave van Verzekerd! dat er altijd en overal dekking wordt verwacht, onder de noemer dat verzekeraars een maatschappelijke taak hebben.

Zannoni is directeur bij het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement en staat op de cover van Verzekerd! Hij benadrukt dat de risico’s, “in een wereld die zo connected en transparant is als de onze”, alleen maar groter worden. De grootste risico’s zitten op dit moment in de hoek van cybercriminaliteit en terrorisme. “Wij zijn zo kwetsbaar geworden dat we niet meer zonder IT kunnen. En ik merk dat onze klanten zich zorgen maken over terrorisme. Je kunt direct slachtoffer worden, maar ook indirect schade lijden. Kijk maar naar Brussel dat een paar dagen de stad op slot doet. Moet je je voorstellen dat je daar een winkel hebt? Waar kun je dan terecht met je schademelding?”

Ingewikkeld
Zannoni, die deze zomer een dialoogsessie tussen verzekeraars heeft geleid, is vooral benieuwd hoe verzekeraars in de toekomst omgaan met dreiging, ook na een aanslag. “Na een gasexplosie hoef je je niet af te vragen of er na een half uur nog één volgt, maar bij terrorisme moet je altijd rekening houden met nog een aanslag. Dat maakt het ingewikkeld.”
Het begin is er. Het Verbond heeft onder meer zijn Draaiboek bij rampen en crises geactualiseerd, maar volgens Zannoni is meer nodig. “Elke ramp heeft zijn eigen bijzonderheden. Bij de tsunami zijn geen lichamen teruggevonden en was de vraag cruciaal wanneer je iemand als overleden mag verklaren. Volgende keer zijn de kosten van dreiging cruciaal en weer een andere keer iets dat we nu nog niet kunnen verzinnen. Duidelijkheid helpt dan. Echt!”

Bron: Verbond van Verzekeraars.

Deel dit artikel via: