Mogelijk korte wapenstok voor Amsterdamse boa’s

Burgemeester Femke Halsema wil dat Amsterdam meedoet aan een proef waarbij buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) worden uitgerust met een korte wapenstok. Voor deze proef zijn tweehonderd korte wapenstokken beschikbaar, die verdeeld worden over tien gemeenten.

De gemeente Amsterdam dient nog deze week een aanvraag in bij minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid. Vooral boa’s die actief zijn in het centrum van de hoofdstad komen in aanmerking voor een korte wapenstok. Wel dienen zij eerst een training te volgen, waarbij onder andere de geweldsinstructie wordt uitgelegd. Hiervoor worden veertig tot vijftig boa’s geselecteerd. Uiteindelijk zullen per shift zo’n twintig boa’s met wapenstok de straat op gaan.

Opmerkelijk
Het mag opmerkelijk worden genoemd dat het linkse gemeentebestuur instemt met de proef. Halsema benadrukt dan ook dat de wapenstok alleen gebruikt mag worden voor zelfverdediging bij dreiging met ernstig fysiek geweld. Geweld blijft in principe het monopolie van de politie, die verantwoordelijk is voor de orde en veiligheid in de stad. De boa mag de wapenstok alleen gebruiken om een aanvaller van zich af te houden, zolang de politie nog niet ter plaatse is. De Nederlandse BOA Bond is nog niet blij met de proef. Die ziet meer in pepperspray.

Gedeeld

Geef een antwoord