Mogelijk weer evenementen komende zomermaanden

Goed nieuws voor evenementenbeveiligers. Een garantiefonds van de overheid moet het mogelijk maken om weer evenementen te organiseren voor de komende zomermaanden. Er zou hiervoor 300 miljoen euro beschikbaar zijn. Als evenementen toch niet door kunnen gaan, ontvangt de organisator een vergoeding uit het fonds.

Het uitstellen van evenementen tot Nederland coronavrij is, is geen optie. De organisatoren en hun toeleveranciers kunnen het ontbreken van inkomsten niet zo lang volhouden. Als van de zomer blijkt dat evenementen weer mogelijk worden, is het te laat om ze nog te organiseren. Daar is volgens experts minstens een half jaar tijd voor nodig. Met een garantiefonds kunnen de organisatoren nu voorbereidingen treffen, die vergoed worden als het evenement niet door gaat omdat er nog te veel besmettingen zijn of omdat de sneltests nog niet goed genoeg blijken te zijn.

Hoop
In Duitsland is een dergelijk plan al eerder doorgevoerd. Daarvoor is 2,5 miljard euro vrij gemaakt. Nu Nederland volgt, is er weer hoop voor organisatoren van evenementen en beveiligingsbedrijven die voor de orde en veiligheid zorgen. Grote evenementen zijn voor dit jaar niet te verwachten, omdat die minstens een jaar voorbereiding vergen, maar het zal geen verloren jaar worden zoals 2020.
Het garantiefonds volgt op een motie die vorige week werd ingediend door Rob Jetten van D66 en Hugo Dijkhoff van de VVD en die woensdagavond 20 januari door vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer werd ondersteund.
De Alliantie van Evenementenbouwers, waarin de organisatoren van publieksevenementen op het gebied van sport, cultuur en entertainment zich hebben verenigd, kwam begin deze maand met een paginagrote advertentie in de dagbladen waarin grootschalige evenementen werden aangekondigd. Dit onder voorbehoud van een garantiefonds naar Duits model. De Alliantie wilde uiterlijk 1 februari duidelijkheid krijgen over wat wel en niet kan.

Gedeeld

Geef een reactie