Mondkapjes verstoren algoritmen gezichtsherkenning

Volgens het National Institute of Standards and Technology (NIST), zeg maar het Amerikaanse NEN, functioneren veel camerasystemen voor gezichtsherkenning niet als mensen een mondkapje dragen. Het instituut experimenteerde met mondkapjes die op verschillende manieren werden gedragen.

Vooral als mensen ook hun neus geheel bedekken, wordt het voor camera’s moeilijk om ze nog te identificeren. Het gaat daarbij om camerasystemen die zijn ontwikkeld voordat de coronacrisis begon. 89 algoritmes zijn getest, waarbij 5 tot 50 procent van de waargenomen personen niet werd herkend. Er werd wel gebruik gemaakt van een wat twijfelachtige testmethode. Geen echte personen werden gebruikt, maar foto’s, waarbij met een beeldbewerkingsprogramma verschillende gezichtsmaskers werden aangebracht. Een goed systeem voor biometrische identificatie op basis van gezichtsherkenning zou feitelijk niet op foto’s mogen reageren.

Aangepaste software
Volgens Mei Ngan, een van de onderzoekers, is het belangrijk om te weten wat voor systemen voor gezichtsherkenning de gevolgen zijn als iedereen vanwege de coronapandemie gezichtsmaskers gaat dragen. Fabrikanten spelen momenteel in op de situatie, door hun software zodanig aan te passen dat deze ondanks een masker nog betrouwbare herkenning realiseert. Het NIST wil deze algoritmes komend najaar gaan testen.
Voor de test is gebruik gemaakt van maar liefst zes miljoen foto’s, die voor een eerder onderzoek waren verzameld. Per persoon werd gekeken of deze nog herkend werd, na het aanbrengen van een gezichtsmasker. Niet onderzocht werd of het systeem een persoon met gezichtsmasker nog in de database kon terugvinden. Dat zou voor identificatie juist wel van belang zijn geweest. Het NIST wil dergelijk onderzoek later nog uitvoeren.

Veel geleerd
Ngan erkent dat praktijktesten met echte mensen andere resultaten kunnen opleveren, maar dat van het experiment toch wel veel geleerd is. Een foto van iemand zonder masker werd in 99,7 procent van de gevallen correct herkend. Dat percentage daalde enorm, zodra een masker werd aangebracht. Logisch, want heel belangrijk voor herkenning zijn de plaatsen waar de ogen, neus en mond worden gezien. Als alleen de ogen nog zichtbaar zijn, krijgt het systeem te weinig metadata binnen. Als het kapje laag op de neus wordt gedragen, presteren sommige algoritmen nog altijd een nauwkeurigheid van 95 procent. Maar als ook de gehele neus is bedekt, komen de systemen niet verder dan 50 procent. Het gaat dan vooral om ‘false negatives’. Iemand wordt ten onrechte niet herkend. Het aantal ‘false positives’ nam niet noemenswaardig toe en dat is goed nieuws voor wanneer gezichtsherkenning voor de beveiliging wordt gebruikt.

Het rapport is hier te lezen.

Gedeeld

Geef een antwoord