Motorbendes blijven groeien ondanks de verboden

Hoewel de grootste ‘outlaw’ motorclubs de afgelopen jaren zijn verboden, groeit het aantal leden van dergelijke organisaties, maakt De Telegraaf bekend. Twee jaar geleden waren het er 1980. Nu zijn het er al 2130. Zij sluiten zich aan bij nieuwe clubs, die nog niet verboden zijn.

De snelste groeier is volgens De Telegraaf de organisatie MC Hardliners. Motorrijders die lid waren van de nu verboden clubs, sluiten zich hier massaal bij aan. Daarmee blijkt het beleid van de overheid om verdachte motorclubs te verbieden weinig uit te halen. Als na jarenlange procedures een club eindelijk verboden wordt, zijn er alweer twee nieuwe opgericht. MC Hardliners lijkt veel op de voormalige Hells Angels en is vanuit de gevangenis opgericht door Lysander de R. die een straf van 9 jaar uitzit. De nieuwe motorclub heeft inmiddels negen chapters met zo’n honderd leden en is actief vanuit onder andere Amsterdam, Haarlem en Alkmaar.

Versplintering
Met name motorclub Caloh Wagoh wordt door justitie verdacht van het plegen van geweld in opdracht van de onderwereld. Daarom is ook voor deze organisatie een verbod aangevraagd bij de rechter. Het lijkt er echter op dat er meer clubs worden opgericht dan verboden. Nederland heeft nu bijvoorbeeld ook een chapter van MC Loners, een motorclub die actief is Canada, de Verenigde Staten en enkele Europese landen. Er zouden nauwe banden zijn met de Bandidos. Dat was de eerste club die in Nederland werd verboden. De kans is dus groot dat voormalige Bandidos-leden naar MC Loners zullen overstappen. De nieuwe clubs houden rekening met een eventueel verbod en bedenken slimme constructies om dat tegen te gaan. Daarnaast treedt volgens de politie een zorgwekkende versplintering op, waarbij mensen voor verschillende clubs actief zijn. In de ‘oude tijd’ was dat ondenkbaar. Ook worden clubs opgericht voor korte periodes. Bijvoorbeeld om één bepaalde klus uit te voeren. Het enige wat in positieve zin veranderd is, is dat de clubs zich minder dan voorheen in het openbaar manifesteren om niet onnodig het gezag te provoceren.

Gedeeld

Geef een reactie