NCTV Dick Schoof: terrorisme wordt steeds complexer

Hoewel het ‘kalifaat’ van Islamitische Staat zo goed als verslagen is, betekent dat niet dat het nu weer veiliger is in de wereld. Daarvoor waarschuwt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof tijdens een conferentie in Abu Dhabi voor terrorismebestrijders uit bijna twintig landen.

Terrorisme wordt alleen maar complexer en daardoor moeilijker te bestrijden, zegt Schoof, die voorzitter was tijdens de internationale conferentie van terrorismebestrijders. Laksheid is volgens hem het grootste risico. Dat mensen gaan denken dat het gevaar nu wel voorbij is. IS is weliswaar bijna geschiedenis, maar het gedachtegoed niet. Er ontstaan nieuwe terreurorganisaties die minstens zoveel aantrekkingskracht hebben op jongeren als IS. Die organisaties werken bovendien professioneler en beschikken over geavanceerde technologieën. “Ze kunnen daarmee via geheime netwerken samenwerken vanuit verschillende landen, waardoor je veel meer individuen krijgt die wel in een netwerk opereren.

Ernstig geweld
Een andere zorg is dat nu jongeren niet langer naar het Midden-Oosten kunnen om voor hun geloof te vechten, zich in Europa willen bewijzen. Verder zijn er natuurlijk de terugkeerders, die gewend zijn geraakt aan het plegen van zeer ernstig geweld. “Ik wil niet zeggen dat de situatie gevaarlijker wordt, maar hij wordt wel steeds complexer”, aldus Schoof. Hij wil de komende tijd vooral dat aandacht wordt gevestigd op radicaliserende jongeren en dat deze op andere ideeën worden gebracht. Het gaat onder andere om programma’s om jongeren goed geïntegreerd te houden in de Nederlandse samenleving.

Gedeeld

Geef een reactie