Beveiliging nieuws

Onze partners

Paxton

Connect Security

Securitas

Secusoft

NIBHV

EAL

CardAccess

Trigion

CSL

Genetec

Top Security

GFT

Crown Security Services

Explicate

20face

VEB

Traka ASSA ABLOY

Seagate

Seris

Akuvox

Ajax Systems

Brivo

Dahua

Optex

Koninklijke Oosterberg

2N

VAIBS

Oribi ID Solutions

RoSecure

SmartCell

Service Centrale Nederland

Masset Solutions

ASSA ABLOY

Dero Security Products

SmartSD

De Beveiligingsjurist

ARAS

Eizo

Kiwa

Nenova

Sequrix

SOBA

VBN

ASIS

VVNL

Milestone

JMB Groep

Advancis

IDIS

Bosch Security Systems

OSEC

Avigilon Alta

CDVI

Hanwha Vision Europe

HD Security

Gold-IP

Unii

VideoGuard

Multiwacht

Nimo Drone Security

ADI

Eagle Eye Networks

Uniview

Hikvision

NetworxConnect

Regio Control Veldt

PG Security Systems

Alphatronics

Nimo Dog Security

G4S

DZ Technologies

i-Pro

BHVcertificaat.online

Centurion

Add Secure

SMC Alarmcentrale

Paraat

MPL

Bydemes

Lobeco

HID

Alarm Meldnet

NCTV presenteert risico- en crisisbarometer

9 juli 2021
Redactie
08:47

Nederlanders maken zich het meeste zorgen over het coronavirus en terrorisme, als het gaat om dreigingen voor de veiligheid in Nederland. Dit is een van de uitkomsten uit de risico –en crisisbarometer van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

De spontaan genoemde zorgen om terrorisme zijn afgenomen ten opzichte van de vorige meting. Van 29 procent in de winter van 2021, naar 21 procent ten tijde van het laatste onderzoek. De top of mind zorg om het coronavirus is met 20 procent stabiel gebleven. Een sterke stijging is te zien als het gaat om cyberdreigingen. Deze zijn met 8 procent gestegen, van 21 procent naar 29 procent.

Vertrouwen in overheid sterk gedaald
Er is een aanzienlijke daling in het vertrouwen van de overheid. Slechts een kwart van de Nederlanders (26%) geeft aan (heel) veel vertrouwen te hebben in de overheid. Hiermee is het vertrouwen gedaald tot het niveau van voor de coronacrisis.
Ook is er een daling in het vertrouwen in overheidsbeleid om rampen en crisis te voorkomen, de informatievoorziening van de overheid en een flinke stijging in de zorg om het overheidsbeleid/ politieke onrust. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door de perikelen rondom de kabinetsformatie en onvrede over het coronabeleid.

Veiligheidsbeleving van Nederlanders onderzocht
In de voorjaarsmeting 2021 van de Risico- en Crisisbarometer (RCB), het publieksonderzoek van de NCTV, is onderzoek gedaan naar de beleving van Nederlanders van de nationale veiligheid en het vertrouwen dat Nederlanders hebben in het optreden van de overheid bij rampen en crisis. Het onderzoek is uitgevoerd in mei 2021.

Nederlanders voelen verplichting anderen te helpen
Het aantal Nederlanders dat zich verplicht voelt om anderen te helpen tijdens een ramp of crisis is met 63 procent nagenoeg onveranderd (was 66%). Net als het aantal mensen dat graag meer informatie wil over hoe zij anderen fysiek kunnen helpen in zulke situaties (47% vs. 49%).

Over de Risico- en Crisisbarometer
De RCB wordt twee keer per jaar uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van de NCTV. Het onderzoek is een online kwantitatief onderzoek onder 800 Nederlanders van 15 jaar en ouder met spreiding in geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, stedelijkheidsniveau en waardeoriëntatie. Aan het einde van 2021 wordt het onderzoek opnieuw uitgevoerd.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

MPL

Wordt een partner