Beveiliging nieuws

Onze partners

NetworxConnect

ARAS

Regio Control Veldt

Unii

CDVI

OSEC

Explicate

Eagle Eye Networks

De Beveiligingsjurist

VBN

ASSA ABLOY

VideoGuard

Add Secure

Boon Edam

Nenova

CSL

Ajax Systems

Paxton

Avigilon Alta

VAIBS

HD Security

VEB

Gold-IP

Sequrix

Masset Solutions

SmartCell

Trigion

Advancis

PG Security Systems

Nimo Drone Security

Brivo

ADI

BHVcertificaat.online

Traka ASSA ABLOY

CardAccess

ASIS

20face

Nimo Dog Security

i-Pro

Optex

Dero Security Products

IDIS

DZ Technologies

Multiwacht

Akuvox

Kiwa

Hikvision

Koninklijke Oosterberg

G4S

Secusoft

Bosch Security Systems

GFT

Crown Security Services

Genetec

Seris

Hanwha Vision Europe

Top Security

SOBA

Dahua

HID

NIBHV

RoSecure

JMB Groep

Alarm Meldnet

Centurion

2N

Eizo

Securitas

Milestone

Service Centrale Nederland

MPL

Seagate

Oribi ID Solutions

Uniview

VVNL

Alphatronics

SMC Alarmcentrale

SmartSD

Bydemes

Lobeco

Connect Security

EAL

Paraat

NCTV speelt al jaren voor geheime dienst

10 april 2021
Redactie
07:59

Met onder andere nepaccounts op sociale media houdt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) al jaren honderden politieke campagneleiders, religieuze voormannen en activisten in de gaten. Dat meldt NRC op basis van eigen onderzoek. De dienst zou daarvoor niet bevoegd zijn.

De NCTV is destijds opgericht om de uitwisseling van informatie te coördineren tussen overheidsinstanties die zich bezighouden met de bestrijding van terrorisme. Daarnaast maakt de dienst ook zelf rapporten en analyses, zoals het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland. Daarin staat hoe groot de kans is op een terroristische aanslag in Nederland. Het is echter niet de bedoeling dat de NCTV ook zelf op mogelijke terroristen gaat jagen. Dat is voorbehouden aan de politie en aan de geheime diensten AIVD en MIVD.

Privacygevoelige informatie
Toch zou de NCTV via nepaccounts van medewerkers jarenlang privacygevoelige informatie hebben verzameld en gedeeld. Van honderden mensen werd bijgehouden wat zij deden, of zij een gezin hadden en met wie zij contact hadden. Die informatie werd vervolgens gedeeld met gemeenten, politie, AIVD en zelfs buitenlandse veiligheidsdiensten. NRC vroeg enkele hoogleraren op het gebied van privacy naar hun mening en die reageerden kritisch. Het volgen van personen via anonieme accounts valt volgens hen onder werken onder dekmantel en daarvoor is de NCTV niet bevoegd.

Wetgeving
Volgens de NCTV wordt niet in strijd met de wetgeving gehandeld. Er zou uitgebreid onderzoek hebben plaatsgevonden naar de legitimiteit van de gehanteerde werkwijzen. Alles zou gebeuren op basis van een wettelijke grondslag, al erkent Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de NCTV, wel dat de juridische grondslag moet worden verbeterd. De Autoriteit Persoonsgegevens zegt als reactie in NRC dat er navraag gedaan gaat worden bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Suricat

Videoguard

Wordt een partner