Beveiliging nieuws

Onze partners

Crown Security Services

Connect Security

HD Security

VideoGuard

Bosch Security Systems

RoSecure

Bydemes

MPL

Brivo

Akuvox

i-Pro

DZ Technologies

Paraat

De Beveiligingsjurist

20face

HID

Dahua

Trigion

Hikvision

Optex

Centurion

Explicate

NetworxConnect

Nimo Dog Security

Hanwha Vision Europe

CDVI

Seagate

JMB Groep

Seris

Nenova

Regio Control Veldt

Multiwacht

Paxton

OSEC

Sequrix

Alphatronics

Ajax Systems

ASSA ABLOY

Secusoft

Dero Security Products

PG Security Systems

Advancis

Kiwa

ADI

CSL

VEB

VAIBS

Avigilon Alta

Nimo Drone Security

SmartCell

Uniview

Koninklijke Oosterberg

SOBA

GFT

BHVcertificaat.online

NIBHV

Alarm Meldnet

IDIS

Unii

2N

Traka ASSA ABLOY

Masset Solutions

Eizo

Add Secure

VVNL

SmartSD

Eagle Eye Networks

Milestone

Lobeco

G4S

Service Centrale Nederland

Genetec

ASIS

Oribi ID Solutions

ARAS

VBN

EAL

Securitas

Gold-IP

Top Security

SMC Alarmcentrale

CardAccess

Nederland aan kop met diefstallen uit vrachtwagens

19 april 2019
Redactie
05:14

Volgens de internationale transportorganisatie TAPA vonden in 2018 maar liefst 437 ladingdiefstallen plaats in Nederland. Dat zijn er bijna tweemaal zoveel als in Spanje, dat op de tweede plaats staat. Vooral Venlo is berucht. Daar werden 61 diefstallen gepleegd.

Italië en Oost-Europa zijn misschien berucht, maar in Nederland blijken vrachtwagenchauffeurs het grootste risico te lopen om slachtoffer te worden van transportcriminaliteit, zoals overvallen en ladingdiefstallen. Spanje, Frankrijk en Duitsland volgen op de tweede, derde en vierde plaats met 252, 168 en 142 incidenten.
De Transported Asset Protection Association (TAPA), die zich inzet voor het terugdringen van transportcriminaliteit en het bevorderen van veiligheid in de logistiek, becijferde dat er in Nederland voor 17,6 miljoen euro aan goederen is gestolen in 2018.

Mobiele bendes
De grootste diefstal vond in de Rotterdamse haven plaats. Daar verdween in juli een lading kobalt van 112 ton met een waarde van ruim 8,5 miljoen euro. Dit metaal heeft een hoge waarde omdat het wordt gebruikt in batterijen en accu’s voor mobiele apparaten. In de buurt van Schiphol werd een partij elektronica gestolen met een waarde van een half miljoen euro.
De transportsector heeft veel last van mobiele bendes, waarbij sommige dieven er zelfs niet voor terugdeinzen om een rijdende vrachtwagen te beroven. De bendes zijn moeilijk aan te pakken, omdat zij in meerdere landen opereren en zich zeer snel verplaatsen. Als leden al veroordeeld worden hebben zij niet de gewoonte zich daarna bij de gevangenis te melden.

Zeilsnijders
Het leegroven van vrachtwagens en opleggers gebeurt vaak door het zeil kapot te snijden. Dat gebeurde vorig jaar 305 keer. In Gaanderen werden in één nacht in januari zelfs 22 vrachtwagens op deze manier aangevallen. Het enige goede nieuws is volgens TAPA dat het totaal aantal berovingen en diefstallen in Nederland ten opzichte van 2017 is gedaald van 579 naar 437.
In Venlo vonden dus de meeste diefstallen plaats, maar Noord-Brabant voert als provincie de lijst aan. Daar vonden 132 berovingen plaats. Volgens de politie zijn er nog veel te weinig bewaakte parkeerplaatsen, maar aan de andere kant maken weinig chauffeurs daarvan gebruik vanwege de hogere kosten. Volgens verzekeraar TVN vindt 70 tot 80 procent van de ladingdiefstallen plaats vanuit huiftrailers op onbewaakte parkeerplaatsen. Brussel heeft 4 miljoen euro beschikbaar gesteld om meer bewaakte parkeerplaatsen te realiseren.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

MPL

Seagate

Wordt een partner