Nederland betaalde losgeld aan Nigeriaanse piraten

Hoewel het in strijd is met het eigen beleid, werkte de Nederlandse overheid mee aan betaling van losgeld aan Nigeriaanse piraten, die twaalf opvarenden van een vrachtschip hadden gegijzeld. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. 

De 146 meter lange FWN Rapide van de Groningse rederij ForestWave was op 21 april 2018 op weg van Takoradi in Ghana naar Port Harcourt in Nigeria, toen het geënterd werd door Nigeriaanse piraten. Aan boord waren een Russische kapitein en elf bemanningsleden uit de Filippijnen en Oekraïne. Drie van hen wisten zich aan boord te verstoppen. De anderen werden in gijzeling gehouden.

Heimelijk
Zowel de Nederlandse als de Nigeriaanse regering hanteren het standpunt dat je piraten niet moet betalen omdat dan hun verdienmodel in stand blijft. Toch besloot de Nederlandse regering heimelijk een hoge ambassademedewerker vanuit Nederland naar de Nigeriaanse hoofdstad Abuja te sturen met bij zich een koffer met daarin 340.000 dollar (280.000 euro). Het geld werd opgeborgen in de kluis van de ambassade en later via een tussenpersoon aan de kapers overhandigd. Die lieten daarop de gijzelaars vrij.

Gedeeld

Geef een reactie