Beveiliging nieuws

Onze partners

CDVI

Eizo

Sequrix

SmartSD

Genetec

Uniview

Oribi ID Solutions

Multiwacht

SmartCell

Add Secure

Milestone

SOBA

Securitas

Nimo Drone Security

JMB Groep

Connect Security

DZ Technologies

Dero Security Products

Traka ASSA ABLOY

Paraat

ASIS

NIBHV

Paxton

VBN

ARAS

20face

Seagate

CSL

Optex

Trigion

Brivo

Explicate

Bydemes

Advancis

VAIBS

ASSA ABLOY

HID

RoSecure

Koninklijke Oosterberg

VVNL

Nimo Dog Security

IDIS

Masset Solutions

Top Security

OSEC

Nenova

Avigilon Alta

i-Pro

Dahua

EAL

CardAccess

Hikvision

Gold-IP

Kiwa

Lobeco

Seris

Ajax Systems

De Beveiligingsjurist

2N

Bosch Security Systems

G4S

Alphatronics

NetworxConnect

GFT

Secusoft

Regio Control Veldt

PG Security Systems

VEB

Service Centrale Nederland

HD Security

MPL

Akuvox

Crown Security Services

SMC Alarmcentrale

Centurion

Unii

BHVcertificaat.online

VideoGuard

Alarm Meldnet

Eagle Eye Networks

ADI

Hanwha Vision Europe

Nederland en België koplopers in cocaïnehandel en -gebruik

10 juni 2021
Redactie
06:47

België staat in Europa met ruim 65 ton op de eerste plaats als het gaat om de hoeveelheid in beslag genomen cocaïne. Nederland volgt met 43 ton op de tweede plaats. Dat blijkt uit het Europees Drugsrapport van het drugsagentschap EMCDDA.

In totaal werd in de EU ruim 213 ton cocaïne in beslag genomen. Dat gebeurde bij een kleine 98 duizend inbeslagnames. Het gaat hier overigens om cijfers uit 2019. Heroïne wordt veel minder vaak aangetroffen. Daarbij ging het om ruim 28 ton en ruim 26 duizend inbeslagnames. Ook bij deze drugs spant België de kroon met 1929 kilo en 1695 inbeslagnames, gevolgd door Nederland met 1326 kilo. In Turkije is daarentegen juist ruim 20 ton heroïne in beslag genomen, tegen ‘slechts’ 1634 kilo cocaïne. Waar België en Nederland dienen als doorvoerhaven naar Europa, heeft Turkije die functie voor het Midden-Oosten.

Sterke toename
De toename van de drugssmokkel is groot. Zo steeg de hoeveelheid in beslag genomen cocaïne van 177 (2018) naar 213 (2019) ton. Dat gewicht is volgens het EMCDDA vergelijkbaar met dat van een Boeing 747. Volgens directeur Alexis Goosdeel van het drugsagentschap stijgt het drugsgebruik in Europa, maar groeit de handel vooral vanwege de doorvoer naar het Midden-Oosten en andere delen van Azië. Dat geldt voor Turkije, maar steeds meer ook voor België en Nederland, die een hub vormen tussen productielanden in Zuid-Amerika en Azië. Dat het drugsgebruik in Europa stijgt, wordt onder andere vastgesteld via onderzoek van rioolwater. De aanwezigheid van benzoylecgonine daarin wijst op het gebruik van cocaïne. Dergelijk onderzoek gebeurt nu in 49 steden, waarvan er 19 in 2019 en 2020 een toename constateerden.

Amsterdam en Antwerpen in kopgroep
Ook Amsterdam en Antwerpen onderzoeken het rioolwater. In Amsterdam werd in 2020 per weekend 813 mg benzoylecgonine per duizend inwoners aangetroffen. Antwerpen-Zuid scoorde met 1301 mg iets hoger. Zelfs in de keurige bankenstad Zurich trof men met 976 mg meer benzoylecgonine in het rioolwater aan dan in Amsterdam. Eindhoven en Utrecht volgen met respectievelijk 581 en 546 mg.
Voor wat betreft hasj gaat Spanje met afstand aan kop. Maar liefst drie kwart van de in de hele EU in beslaggenomen 465 ton is in dat land aangetroffen. In Nederland is 1552 kilo in beslag genomen en in België 108 kilo. Ook marihuana wordt het meest in Spanje (39.861kg) in beslaggenomen. In België ging het om 17.290kg en van Nederland zijn geen cijfers bekend.

Lees hier het volledige rapport.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Suricat

Videoguard

Wordt een partner