Nederland gevaarlijkste land voor vrachtwagenchauffeurs

Vrachtwagenchauffeurs lopen in Nederland de grootste kans om slachtoffer te worden van transportcriminaliteit als overvallen en ladingdiefstal. Dat meldt de Telegraaf op basis van het nog niet gepubliceerde jaarrapport van de gezaghebbende Transport Asset Protection Association (TAPA).
Met 458 incidenten vorig jaar heeft ons land de koppositie ingenomen voor wat betreft transportcriminaliteit. “De nieuwste cijfers zijn schokkend, want het betekent exact tweehonderd misdrijven méér gemeld dan in 2014 en dat stemt tot grote zorgen”, zegt Jaap Stalenburg van TVM verzekeringen tegen De Telegraaf. “Zeker omdat het over geregistreerde voorvallen gaat. Iedereen weet dat lang niet alles wordt gerapporteerd en het veel ernstiger is dan nu naar buiten komt”, vervolgt Stalenburg. “Het blijkt dat we nog altijd een walhalla zijn voor misdadigers die het op dure vracht hebben gemunt. Zorgelijker is dat het met steeds meer geweld gebeurt.”
De bewerking van Stalenburg is opmerkelijk, want in januari wisten de verzekeraars nog te melden dat het aantal ladingdiefstallen vorig jaar met een vijfde is gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Toen was ook al een forse daling te zien, van 23 procent ten opzichte van het 2013. In 2015 werd volgens de politie 303 keer aangifte gedaan van diefstal of poging tot diefstal. In 2014 gebeurde dat 381 keer. Ook het aantal aangiftes van diefstal van een compleet voertuig ging omlaag van 200 in 2014 naar 159 in 2015.

Gedeeld

Geef een reactie