Beveiliging nieuws

Onze partners

GFT

Masset Solutions

Nimo Dog Security

HD Security

Dero Security Products

VEB

Service Centrale Nederland

Hikvision

NetworxConnect

RoSecure

Multiwacht

JMB Groep

Nimo Drone Security

Bosch Security Systems

IDIS

Unii

Traka ASSA ABLOY

Centurion

Top Security

Trigion

Ajax Systems

De Beveiligingsjurist

Brivo

Bydemes

2N

VideoGuard

VVNL

BHVcertificaat.online

Add Secure

Connect Security

PG Security Systems

Crown Security Services

Eizo

CDVI

VAIBS

SmartCell

ASIS

G4S

Oribi ID Solutions

ASSA ABLOY

DZ Technologies

Lobeco

Paraat

Gold-IP

CardAccess

ARAS

Koninklijke Oosterberg

SMC Alarmcentrale

Boon Edam

Alphatronics

EAL

Regio Control Veldt

Nenova

Avigilon Alta

ADI

Akuvox

Securitas

20face

Alarm Meldnet

Eagle Eye Networks

NIBHV

Seris

Optex

Advancis

Milestone

Kiwa

CSL

VBN

Paxton

SmartSD

MPL

Hanwha Vision Europe

Genetec

HID

Seagate

Dahua

OSEC

Uniview

i-Pro

Secusoft

Explicate

SOBA

Sequrix

Nederland internationaal in kopgroep cyberveiligheid

15 oktober 2018
Redactie
05:26

Grote bedrijven en de overheid zijn in Nederland in vergelijking met andere landen goed beschermd tegen cybercriminaliteit. Wel lopen mkb-bedrijven en consumenten risico’s die vermeden kunnen worden. Dit staat in de vandaag verschenen Risicorapportage Cyberveiligheid van het Centraal Planbureau (CPB).

Zo passen Nederlandse websites relatief vaak versleutelingsstandaarden toe en nemen Nederlandse Internet Service Providers maatregelen om de impact van DDoS-aanvallen te beperken. Bedrijven uit het mkb nemen echter minder vaak veiligheidsmaatregelen dan grote bedrijven, zoals encryptie bij het versturen en opslaan van data. Ook zijn Nederlanders vaker het slachtoffer van een cyberdelict dan van andere delicten. De maatschappelijke kosten van cyberveiligheid zijn aanzienlijk. Elf procent van de Nederlandse bedrijven maakte in 2016 kosten die veroorzaakt werden door een hack. En wereldwijd geven bedrijven en overheden 114 miljard euro uit aan diensten van cyberveiligheidsbedrijven.

Ruim honderdduizend extra ICT-banen
Voor de ontwikkeling, het onderhoud en de beveiliging van digitale producten zijn ICT-specialisten nodig. Al enige tijd klinken waarschuwingen over tekorten aan ICT’ers, maar de voorspelde tekorten lijken lager uit te vallen. Het aantal ICT-studenten steeg in vier jaar tijd met vijftig procent en sinds 2008 kwamen er ruim honderdduizend ICT-banen bij in Nederland. Inmiddels is vijf procent van alle banen in Nederland een ICT-baan. Nederland behoort hiermee samen met de Scandinavische landen tot de digitale voorhoede van Europa.

Internet of Things
Met de toename van het aantal ‘Internet-of-things’-apparaten, die vaak hackbaar zijn, blijft het gevaar van een DDoS-aanval de komende jaren aanwezig. Een voorbeeld hiervan zijn de aanvallen op websites van Nederlandse banken begin dit jaar. Een risico voor de bescherming tegen deze aanvallen is dat meer dan de helft van de belangrijkste banken ter wereld primair afhankelijk is van dezelfde DDoS-beschermingsdienst. Het risico op een aanval kan worden ingedamd door malafide aanbieders van DDoS-aanvallen (booters) te ondermijnen en aanvalsdata (fingerprints) snel tussen beschermingsdiensten te delen. Het volledige rapport is hier te downloaden.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner