Beveiliging nieuws

Onze partners

Secusoft

Masset Solutions

CSL

Trigion

RoSecure

SmartSD

Multiwacht

Centurion

Add Secure

Regio Control Veldt

Lobeco

Dahua

Genetec

JMB Groep

PG Security Systems

Advancis

NetworxConnect

Seris

SMC Alarmcentrale

Boon Edam

CardAccess

Paraat

Hikvision

Bydemes

Brivo

NIBHV

SmartCell

Alarm Meldnet

ARAS

VideoGuard

ASSA ABLOY

Sequrix

Oribi ID Solutions

HID

Connect Security

De Beveiligingsjurist

CDVI

IDIS

Paxton

VBN

Hanwha Vision Europe

Avigilon Alta

BHVcertificaat.online

ADI

SOBA

Koninklijke Oosterberg

Ajax Systems

VVNL

Akuvox

Uniview

OSEC

Top Security

GFT

Bosch Security Systems

Milestone

Kiwa

Eizo

MPL

Traka ASSA ABLOY

G4S

Unii

Dero Security Products

20face

Nimo Dog Security

2N

Explicate

DZ Technologies

Optex

Nimo Drone Security

Eagle Eye Networks

Crown Security Services

Alphatronics

ASIS

EAL

HD Security

Seagate

Nenova

i-Pro

Service Centrale Nederland

Securitas

VEB

VAIBS

Gold-IP

Nederlanders maken zich meer zorgen om terrorisme

14 november 2018
Redactie
12:36

67 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen om een terroristische aanslag in Nederland. Dit was dit voorjaar nog 55 procent. Dit blijkt uit de Risico- en Crisisbarometer (RCB) van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. 

De zorgen voor terrorisme zijn vergelijkbaar met 2017. Ook maken meer mensen zich zorgen om hun eigen veiligheid en de veiligheid van hun gezin bij een terroristische aanslag: van drie op de tien Nederlanders afgelopen voorjaar naar vier op de tien nu.
Het aantal Nederlanders dat zich zorgen maakt over extremisme is gelijk gebleven aan dit voorjaar. 32 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen om extremisme. Meer mensen maken zich bij extremisme zorgen om hun eigen veiligheid, een stijging van 15 naar 20 procent.

Cyberdreiging
Het aantal Nederlanders dat zich zorgen maakt om cyberdreigingen is gedaald van 31 naar 25 procent. Mensen schatten de kans op een cyberdreiging groter in dan de kans op een terroristische aanslag. Maar Nederlanders schatten de effecten van een terroristische aanslag voor de samenleving groter in dan de effecten van een cyberdreiging.
Nederlanders voelen zich nog steeds het minst veilig bij openbare evenementen, op vliegvelden en op treinstations. Het is echter niet zo dat meer mensen deze locaties vermijden. Eén op de tien Nederlanders is minder aanwezig bij openbare evenementen vanwege gevoel van onveiligheid.

Aanhouding zeven mannen
De aanhouding van zeven mannen die onderdeel waren van een terroristisch netwerk, op 27 september 2018, heeft voor zes op de tien Nederlanders geen gevolgen gehad voor hun gevoel van veiligheid. Drie op de tien Nederlanders voelen zich veiliger door de aanhouding. Een op de tien Nederlanders voelt zich daardoor onveiliger.
In vergelijking met een halfjaar geleden vinden meer Nederlanders dat de overheid genoeg doet om een terroristische aanslag te voorkomen. In het voorjaar vond 29% dat de overheid niet of nauwelijks genoeg doet om terrorisme te voorkomen, nu is dat gedaald naar 24%.

De Risico- en Crisisbarometer is de halfjaarlijkse meting onder Nederlanders over hun zorgen, gevoel van veiligheid en vertrouwen in de overheid tijdens rampen en crises. De RCB wordt tweemaal per jaar in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid uitgevoerd. Daarnaast kan de RCB bij (dreigende) crisis op acute basis worden uitgevoerd. De meting is uitgevoerd in oktober 2018 onder 809 respondenten van 15 jaar en ouder.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

MPL

Suricat

Wordt een partner