Beveiliging nieuws

Onze partners

SmartCell

20face

CDVI

BHVcertificaat.online

Top Security

HID

Hanwha Vision Europe

Oribi ID Solutions

Seris

SMC Alarmcentrale

OSEC

Multiwacht

Nenova

DZ Technologies

Dero Security Products

Kiwa

GFT

Lobeco

Masset Solutions

Milestone

Hikvision

Dahua

Connect Security

MPL

SmartSD

Explicate

VEB

Sequrix

Paxton

Regio Control Veldt

CardAccess

Genetec

VideoGuard

Securitas

Traka ASSA ABLOY

Nimo Dog Security

i-Pro

Eagle Eye Networks

Seagate

VBN

Trigion

VAIBS

PG Security Systems

NetworxConnect

Secusoft

Brivo

G4S

JMB Groep

Add Secure

De Beveiligingsjurist

CSL

Paraat

2N

Unii

Advancis

Koninklijke Oosterberg

ARAS

ADI

Avigilon Alta

Service Centrale Nederland

IDIS

ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

ASIS

HD Security

Gold-IP

Bosch Security Systems

EAL

Uniview

RoSecure

Nimo Drone Security

Bydemes

Crown Security Services

Eizo

VVNL

Alphatronics

Centurion

SOBA

NIBHV

Optex

Akuvox

Ajax Systems

Nederlandse plofkrakers maakten 30 miljoen euro buit in Duitsland

22 augustus 2020
Redactie
07:51

Volgens de autoriteiten van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen hebben plofkrakers er de afgelopen jaren 634 geldautomaten opgeblazen, waarbij in totaal 30 miljoen euro is buitgemaakt. De bendes zouden voornamelijk uit Amsterdam en Utrecht komen.

Behalve het verdwenen geld is veel schade ontstaan door de plofkraken, waarbij steeds grover geweld wordt gebruikt. Dat het veelal om Nederlanders gaat leidt de Noordrijn-Westfaalse minister Herbert Reul van Binnenlandse Zaken af aan het feit dat de meeste plofkraken nabij de Nederlandse grens plaatsvinden. Daarnaast bevinden zich veel Nederlanders onder de tachtig in de loop der jaren aangehouden verdachten. De plofkrakers gingen een paar jaar geleden de grens over, nadat zij hadden ontdekt dat geldautomaten in Duitsland veel minder goed beveiligd zijn dan in Nederland. Reul wil nu dat de beveiliging minstens op hetzelfde niveau wordt gebracht als in de buurlanden.

Zwaar onderschat
Tegenover de Volkskrant zegt criminoloog Cyrille Fijnaut dat het hem verbaast dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zich nog niet in Duitsland heeft hoeven verantwoorden. Hij vindt dat het fenomeen plofkraken in Nederland jarenlang zwaar is onderschat en dat er mede daardoor te weinig samenhang is tussen opsporing en preventie. Volgens Fijnaut kan je het probleem beter bij de bron aanpakken door rolmodellen binnen de criminele bendes er vroegtijdig uit te pikken, dan achter de daders aan te racen.
In Nederland zijn geldautomaten beter beveiligd de laatste jaren, maar het blijft een kat-en-muisspel. Nog altijd vinden ook in Nederland aanvallen op geldautomaten plaats, waarbij inmiddels zoveel geweld wordt gebruikt, dat gevreesd wordt voor de veiligheid van omwonenden. Toch lijkt het aantal in 2020 flink af te nemen, zo meldt de Nederlandse Vereniging van Banken. Mogelijk dankzij techniek die het geld onbruikbaar maakt bij een plofkraak.

Professioneel georganiseerde bendes
Volgens Fijnaut houden zich in Nederland 200 tot 400 criminelen bezig met plofkraken. Sommigen voeren de plofkraken daadwerkelijk uit, anderen stelen de vluchtauto’s, vervaardigen de explosieven of zorgen voor een financiële infrastructuur voor het witwassen van het gestolen geld. Het gaat volgens de criminoloog over professioneel georganiseerde en zeer gewelddadige bendes, die internationaal opereren. Het zijn zeker niet alleen Nederlanders. Er wordt soms internationaal samengewerkt en overheden hebben niet of nauwelijks zicht op de organisatiestructuur. Fijnaut gaat er niet van uit dat de bendes zich alleen met plofkraken bezighouden. Hij ziet duidelijke verbanden met de wapen- en explosievenhandel en met de smokkel van cocaïne, die steeds grotere vormen aanneemt. De bendes realiseren naar schattingen vele miljarden euro’s omzet met hun praktijken.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner