Nederlandse politie rolt ‘stuntbende’ op in Roemenië

De vrachtwagenchauffeur werden niet geloofd, toen hij in 2017 verklaarde onderweg te zijn beroofd van een partij iPhones. Toch bleek er wel degelijk een bende te bestaan, die vanaf de motorkap van een auto rijdende vrachtwagens openbrak om lading te stelen. De bende werd onlangs in Roemenië opgerold met behulp van de Nederlandse politie.

De Roemeense en Nederlandse politie pakte veertig personen op. Daarmee verwacht men de bende opgerold te hebben, die vanaf 2010 in heel Europa rijdende vrachtwagens beroofde. Daarbij werd in totaal voor zo’n 2,5 miljoen euro aan goederen buitgemaakt.
Volgens De Telegraaf werden maar liefst zevenhonderd agenten en honderd auto’s ingezet om de ‘stuntbende’ op te pakken.

Vrijgelaten
Aanvankelijk gingen de autoriteiten ervan uit dat de vrachtwagenchauffeurs zelf een deel van de lading hadden verduisterd en dat het verhaal over de rijdende rovers verzonnen was. Dat veranderde toen een actie per toeval door een helikopter met warmtebeeldcamera’s werd vastgelegd. De bende werd in 2012 opgepakt, maar al vrij snel weer vrijgelaten. Daarna verlegden de criminelen hun werkterrein naar de rest van Europa. Zelfs in Groot-Brittannië sloegen zij toe. In Nederland werd onder andere een vrachtwagen van een partij iPhones beroofd. Ook vier andere vrachtwagens werden op deze wijze leeggeroofd. De politie hield korte tijd later een groep Roemenen aan, maar kon niet bewijzen dat deze de aangetroffen iPhones met een waarde van 550 duizend euro zelf hadden gestolen. Daarom werden de Roemenen alleen vervolgd voor heling. Zij namen de benen toen zij in afwachting van de rechtszaak op vrije voeten werden gesteld.

Europol
De politiekorpsen uit verschillende landen wilden de dieven toch achter de tralies krijgen. Daarom werd Europol ingeschakeld. Drie jaar lang werd de operatie ‘Arrow’ voorbereid en maandagochtend vroeg sloeg de politie toe op ruim zeventig locaties in en rond de Roemeense hoofdstad Boekarest. Het bleek te gaan om Roma die de buit investeerden in pompeuze villa’s, waarvan sommige nog in aanbouw waren. Er zal worden onderzocht of het vermogen van de criminelen afgepakt kan worden om de gedupeerde vrachtbedrijven en verzekeraars schadeloos te stellen. Dat gaat in Roemenië minder eenvoudig dan in Nederland. Per verdachte moet bewezen worden wat die gestolen heeft. De Roemeense politie vindt het belangrijk dat een signaal is gegeven aan criminelen, dat zij ook vervolgd worden voor in het buitenland gepleegde misdrijven. Er zijn veertig verdachten opgepakt, die twaalf jaar cel riskeren wegens deelname aan een criminele organisatie. De Nederlandse politie was erg te spreken over de professionaliteit van de Roemeense collega’s.

Deel dit artikel via: