Nederlandse Veiligheidsbranche en KMAR gaan samen werven

De Nederlandse Veiligheidsbranche en de Koninklijke Marechaussee willen meer samenwerken bij het aantrekken en vasthouden van personeel. Daarom hebben Luitenant Generaal Hans Leijtens van de KMAR en Ard van der Steur een intentieovereenkomst ondertekend.

Beide partijen werven binnen dezelfde doelgroep als het gaat om nieuwe medewerkers en beide hebben dezelfde zorgen over de krapte op de arbeidsmarkt. Daarom hebben Luitenant Generaal Hans Leijtens (Commandant van de Koninklijke Marechaussee) en Ard van der Steur (voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche) besloten elkaar te gaan versterken. Dat gebeurt door het uitwisselen van kennis en het uitbreiden van de samenwerking. Beide partijen vinden dat ook hard nodig omdat ze verwachten dat de veiligheidssector meer en meer onder druk zal komen te staan aangezien het aantal taken en de complexiteit ervan toeneemt.

Twee pilots
In de overeenkomst is afgesproken dat een werkgroep vanuit de Koninklijke Marechaussee en de Nederlandse Veiligheidsbranche onder andere twee pilots gaat voorbereiden, die in de periode 2021-2023 kunnen worden uitgevoerd. Een daarvan is gericht op samenwerking bij het werven, selecteren, opleiden en het bieden van loopbaanperspectief. Van der Steur is daar blij mee. “Samenwerking kan zorgen voor een nog beter loopbaanperspectief voor zowel medewerkers van de Koninklijke Marechaussee als van beveiligingsbedrijven. Daarmee vergroten we onze gezamenlijke aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt.” Volgens de voorzitter past de intentieovereenkomst in het streven van de Nederlandse Veiligheidsbranche om over een breed terrein de samenwerking tussen publieke en private partijen in deze sector te versterken. Naast de Koninklijke Marechaussee zou hij op een vergelijkbare manier graag samenwerken met de politie.

Duaal werkgeverschap
Een tweede pilot, die zal worden voorbereid, heeft betrekking op duaal werkgeverschap. Dat zou kunnen betekenen dat civiel personeel kan worden opgeleid tot reservist, om als dat nodig is op het gebied van bewaken en beveiligen een bijdrage te leveren aan de operationele inzet van de Koninklijke Marechaussee. De behoefte aan een pilot als deze heeft de Koninklijke Marechaussee al in 2018 kenbaar gemaakt. “We geven op deze manier steeds meer vorm aan de adaptieve krijgsmacht. Het maakt ons flexibeler en wendbaarder”, zegt Leijtens.

Deel dit artikel via: