‘Nepagenten’ actief op Instagram

Steeds meer politieagenten zijn beroepshalve actief op Instagram. De politie waarschuwt dat er echter ook nepaccounts in omloop zijn. Zorgelijk, omdat via Instagram soms ook tips of waarschuwingen binnenkomen. Die komen nu bij de beheerders van de nepaccounts terecht.

Honderden agenten hebben inmiddels met toestemming van hun werkgever een account op Instagram om zo beter contact met de bevolking te krijgen. Een nepaccount is echter ook zo gemaakt. De schuldigen downloaden het politielogo en vaak ook foto’s van de echte accounts van de politie en doen zich vervolgens voor als agent. De politie maakt zich daar zorgen over, zegt een woordvoerder op EditieNL. “Je wilt niet dat tips in verkeerde handen komen.”

Gevoelige informatie
Een agent uit Oost-Brabant merkte onlangs dat zijn account op Instagram was nagemaakt. “Het is heel vervelend dat er nepaccounts in omloop zijn. Mensen delen hun kwetsbaarheid via privéberichten en sturen soms persoonlijke informatie. Je wilt niet dat die informatie in verkeerde handen valt”, vertelde hij EditieNL. Via Instagram krijgt hij soms gevoelige informatie binnen, zoals van kinderen die melden dat zij mishandeld of misbruikt worden. Die kinderen krijgen geen hulp van de politie, als zij zich tot een nepaccount richten. De politie wijst erop dat op echte accounts meestal een agent in uniform staat, terwijl op nepaccounts een politielogo als profielfoto wordt gebruikt. Ook hebben de nepaccounts vaak maar een paar volgers, terwijl echte agenten er doorgaans honderden hebben.

Gedeeld

Geef een reactie