Nepboef en alarmkoffer voor veiligheidsbewustzijn

De burgemeester van Noordenveld reikte onlangs de eerste alarmkoffer uit aan wijkbelangenvereniging Middenveld. Dankzij het mobiele alarmsysteem in deze koffer, krijgen buren van een afwezige bewoner een belletje zodra een ongewenste bezoeker in de woning komt.

De gemeente Noordenveld stelt zo’n alarmkoffer voor alle 24 dorps- en wijkbelangenverenigingen beschikbaar. Een uniek initiatief, dat bedoeld is om mensen meer te betrekken bij het belang van veilig wonen en sociale controle. Burgemeester Klaas Smid zegt het belangrijk te vinden dat de inwoners zelf bezig zijn met hun eigen veiligheid. De gemeente schenkt daarom een alarmkoffer aan elke dorps- en wijkbelangenvereniging onder voorwaarde dat die op haar beurt ook een soortgelijk systeem aanschaft. Inwoners kunnen het speciale apparaatje in de koffer van hun dorps- of wijkvereniging huren, bijvoorbeeld als ze op vakantie gaan. De huuropbrengst gaat naar andere veiligheidsinitiatieven binnen de omgeving.

Buren
Het apparaat met sensor, toetsenbord en alarm leg je in huis. De sensor reageert op elke beweging. Denk dan vooral aan een inbreker die binnensluipt. Het apparaat belt automatisch naar één van de twee telefoonnummers die de bewoner erin heeft gezet. Dat zijn nummers van mensen die maximaal een kwartier van de woning vandaan zijn, bijvoorbeeld de buren. Zij hebben een handleiding met tips als ‘ga altijd met twee personen naar de woning’ en ‘gebruik je gezond verstand’. Ook de politie werkt mee en is extra alert.
Wijkagent Robert Bouma van Politie Noord-Nederland: “Bij een echte inbraak moet je ons meteen bellen. Wij houden dan continu contact met de beller en deze observeert, indien mogelijk, vanaf een afstand het pand. Zo kan hij een eventuele wijziging in de situatie direct doorgeven, als we onderweg zijn. Als het niet een echte inbraak is, neemt de ontvanger de oorzaak van het afgaan van het alarm weg.” Bouma vertelt hoe dit idee ontstaan is: “Bewoners hier zijn actief en kwamen zelf naar mij toe voor meer informatie over inbraakpreventie. Dat werkt gewoon beter dan als de overheid zelf het initiatief neemt.”

Oefening
Binnen Noordenveld richtten inwoners al een preventiegroep en WhatsApp-groep op. Ook vroegen zij de politie om voorlichting te geven over Burgernet en ‘hoe herken je verdacht gedrag’. De inwoners wilden graag een simulatie van inbraken organiseren en klopten bij Bouma aan. In Norg was al eerder een dergelijke oefening gehouden. Bouma: “De bewoners hebben alles zelf geregeld, vrijwilligers gezocht, locaties besproken en de inhoud van de oefening bepaald.” Donderdagavond 15 december ging de nepboef de straat op. Een aantal bewoners had hun huis ter beschikking gesteld voor de fictieve inbraak. Zodra de acteur-inbreker in een woning ingebroken had, ging er een bericht via Burgernet aan alle deelnemers van dit ‘spel’. Via WhatsApp hielden ze elkaar op de hoogte. Als een buurtbewoner de inbreker signaleerde, werd de politie ingeschakeld. Inbrekers werden volgens Bouma al meteen gespot, nog voordat ze gingen inbreken. De buurtbewoners deelden dit via WhatsApp met elkaar. De politie kon vervolgens snel de aanhoudingen verrichten. De alarmkoffer werd ingezet in de woning waar ingebroken werd. De politie kon op afstand mooi meekijken, omdat de bewoner ook bewakingscamera’s had. Binnen een minuut kwam de melding al binnen. De sleutelhouder was gelijk ter plekke. Dat is echt de winst van zo’n alarmkoffer: de tijd tussen de melding naar de politie en het in de gaten houden wordt aanzienlijk gekort.

Niet duur
Tijdens de oefening werd de alarmkoffer voor het eerst ingezet. Dat wisten de deelnemers vooraf niet. Bouma: “Alleen de bewoner, de sleutelhouder en de organisatie waren op de hoogte. Iedereen vond het geweldig, omdat het snel reageert en eenvoudig in te stellen is ook naar een ander nummer.” Bij de nabespreking complimenteerde de burgemeester de actieve houding van inwoners als het om veilig wonen gaat. Als extra steun biedt de gemeente nu de alarmkoffers aan. Het voordeel is volgens politie en gemeente dat je geen duur alarmsysteem nodig hebt en het apparaat ook eenvoudig te bedienen is. Het werkt volgens wijkagent Bouma ook preventief: “Als lokale inbrekers doorhebben dat deze apparaten in omloop zijn, is de drempel hoog om nog in te breken.” Natuurlijk is het belangrijk om eerst en vooral te zorgen voor goede sloten op ramen en deuren. Immers een boef heeft een hekel aan lang werk. Hang- en sluitwerk die voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen goedgekeurd zijn, houden een inbreker zelfs 3 minuten tegen.

Bron: Het CCV.

Deel dit artikel via: