NFI kraakt iPhone kroongetuige Nabil B.

Het Nederlands Forensisch Instituut is erin geslaagd om met speciale software de iPhone te kraken die Nabil B. in de gevangenis gebruikte. Er staan onder andere WhatsApp-gesprekken op die de geloofwaardigheid van de kroongetuige in het Marengo-proces ondermijnen.

Het ging om een iPhone 5 die Nabil B. van september 2017 tot en met 9 februari 2018 in zijn bezit had. Dat was in de periode dat hij in detentie zat en met het Openbaar Ministerie onderhandelde om kroongetuige te worden. Met de iPhone overlegde hij met zijn toenmalige advocaten en met zijn familieleden over wat de gevolgen zouden kunnen zijn als hij kroongetuige werd. Uit de WhatsApp-berichten bleek dat hij met hen ook communiceerde over zijn criminele verleden en zijn relaties uit die tijd.

Meineed
Nabil B. had het toestel vergrendeld met een zescijferige code. Die wist het NFI met behulp van speciale software binnen een dag te kraken. De kroongetuige bleek eerder ook een PGP-telefoon in zijn cel te hebben. Nadat dit ontdekt was verklaarde hij onder ede geen andere telefoons te hebben. Daarmee pleegde hij meineed, wat koren op de molen is van de advocaten die de verdachten in het Marengo-proces verdedigen. Die zijn benieuwd welke leugens nog meer naar voren komen, als de inhoud van de telefoon aan het strafdossier wordt toegevoegd. Uit de communicatie blijkt ook dat de telefoon via advocaten de gevangenis in- en uitgesmokkeld is. Via de deken werd de enveloppe met daarin de iPhone doorgegeven van de ene aan de andere advocaat. In maart overhandigde de deken de enveloppe aan het Openbaar Ministerie, die de telefoon door het NFI liet onderzoeken.

Gedeeld

Geef een reactie