Beveiliging nieuws

Onze partners

Uniview

Top Security

Alphatronics

HD Security

DZ Technologies

Eizo

CardAccess

Paxton

Akuvox

Bosch Security Systems

Boon Edam

Nimo Drone Security

PG Security Systems

CSL

SOBA

Kiwa

Sequrix

i-Pro

Unii

GFT

VAIBS

Avigilon Alta

HID

2N

Connect Security

SmartSD

NetworxConnect

Dero Security Products

ASSA ABLOY

Hikvision

Bydemes

Centurion

ASIS

VVNL

Hanwha Vision Europe

Ajax Systems

EAL

Multiwacht

OSEC

Traka ASSA ABLOY

VEB

Trigion

Oribi ID Solutions

CDVI

ARAS

NIBHV

VBN

Nimo Dog Security

Masset Solutions

IDIS

Optex

Seagate

Brivo

SmartCell

Nenova

Service Centrale Nederland

G4S

Eagle Eye Networks

De Beveiligingsjurist

BHVcertificaat.online

SMC Alarmcentrale

Milestone

Explicate

Seris

Gold-IP

Dahua

Regio Control Veldt

Secusoft

ADI

Alarm Meldnet

20face

VideoGuard

Advancis

Paraat

JMB Groep

Koninklijke Oosterberg

Genetec

Add Secure

Securitas

Lobeco

RoSecure

MPL

Crown Security Services

Niet zeker of EncroChat-hack tot straf voor verdachten gaat leiden

12 september 2020
Redactie
07:37

Met het hacken van de door veel criminelen gebruikte communicatiedienst EncroChat heeft de politie een grote slag geslagen. Inmiddels starten de rechtszaken tegen hierdoor opgespoorde criminelen. Daarbij zal vooral aan de orde komen of het bewijs rechtmatig is verkregen.

Volgende week start bijvoorbeeld het proces over de container met daarin een martelkamer, die afgelopen voorjaar in Brabant werd ontdekt nadat onderzoekers van de politie berichten daarover hadden gevonden. Andere berichten gingen over liquidaties en grote drugstransporten. Naar verwachting gaat er nog veel meer aan het licht komen. Voor de opgespoorde verdachten een lastige kwestie, maar volgens Sven Brinkhoff, hoogleraar strafrecht aan de Open Universiteit, is het nog niet zo zeker dat zij op basis van de EncroChat-berichten vervolgd kunnen worden. Tegenover de NOS verklaart hij dat het nog maar de vraag is of de politie op een rechtmatige manier aan de berichten gekomen is. Daar zullen de eerste rechtszaken meer helderheid over moeten gaan verschaffen. Het kan dan nog lastig worden als blijkt dat de politie het bekende boekje te buiten is gegaan.

Sleepnet
Tijdens het Marengo-proces waarin Ridouan Taghi terechtstaat, voerde de verdediging al aan dat de politie niet gericht genoeg berichten had afgetapt, maar als het ware een sleepnet had uitgegooid. Dat houdt in dat niet gezocht wordt naar aanleiding van een verdenking, maar dat naar een verdenking wordt gezocht door grote hoeveelheden data te analyseren van mensen die (nog) nergens van worden verdacht. Volgens Brinkhoff is dat mogelijk ook zo gegaan met de EncroChat-hack. Daarbij kunnen ook berichten worden achtergehouden, die de verdachten kunnen vrijplijten. De verdediging kan dan eisen dat die berichten alsnog aan het dossier worden toegevoegd. Verder is het de vraag of de politie voldoende bevoegdheden had om de berichten te onderscheppen. Dat wordt volgens Brinkhoff bepaald aan de hand van meer dan twintig jaar oude wetgeving, dus uit de tijd dat de technologie in kwestie nog uitgevonden moest worden.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner