Nieuw model Nederlandse identiteitskaart geïntroduceerd

Vanaf vandaag is het nieuwe model van de Nederlandse identiteitskaart aan te vragen. Dit bevat een aantal nieuwe kenmerken, vingerafdrukken van de kaarthouder op de chip en een QR-code met het burgerservicenummer (BSN) op de achterkant van de kaart. Hiermee voldoet het nieuwe model aan de Europese verordening 2019/1157.

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) zegt voor een veilig en betrouwbaar identiteitsdocument te staan om misbruik, fraude en vervalsing te voorkomen. Algemeen directeur Rhodia Maas licht toe: “De Nederlandse identiteitskaart stond internationaal al hoog aangeschreven. Onze experts zijn vertegenwoordigd in internationale werkgroepen en volgen de laatste ontwikkelingen. We hebben de kans gegrepen om in dit nieuwe model een aantal vernieuwingen door te voeren. Dit deden we in nauwe samenwerking met onze leverancier.”

Kenmerkenbrochure
Alle (nieuwe) kenmerken van het model Nederlandse identiteitskaart 2021 worden toegelicht in een brochure. Deze brochure geeft informatie over de (echtheids)kenmerken die zijn toegepast in het nieuwe model, waar de kenmerken zich op de identiteitskaart bevinden en hoe de kenmerken gecontroleerd kunnen worden. Vanaf medio augustus komt de brochure ook beschikbaar in het Engels. De introductie van dit nieuwe model betekent niet dat de huidige identiteitskaart niet meer geldig is. Zodra de identiteitskaart verlengd moet worden en een nieuwe kaart is aangevraagd, wordt het nieuwe model toegestuurd.

Gedeeld

Geef een antwoord