Nieuwe beveiligingseisen duur grapje voor Koningsdag-evenementen

Verenigingen die ieder jaar feesten met koekhappen, zaklopen en spijkerpoepen organiseren op Koningsdag, krijgen met dure veiligheidseisen te maken. Dat meldt BNR Radio.

Gemeenten stellen volgens de Nederlandse Oranjebond steeds strengere veiligheidseisen aan vergunningen. Uit vrees voor incidenten willen gemeentes dat met alle mogelijke scenario’s rekening wordt gehouden. Organisatoren van feesten op Koningsdag moeten bijvoorbeeld zes tot tien beveiligers inhuren, wat voor veel verenigingen onbetaalbaar is.
Volgens voorzitter van de Oranjebond Jean Paul Gebben heeft het verleggen van de kosten naar de bezoekers van de feesten geen nut. “Die moeten dan ineens een dubbele entree betalen omdat er zo nodig beveiligers moeten rondlopen op een leuk dorpsfeest waar al jaren niets is gebeurd. Daar zitten mensen niet op te wachten”, zegt hij tegen BNR Radio. De voorzitter waarschuwt voor een maatschappij waarin angst de boventoon voert. “Daar gaat het fout in Nederland. Als er een keer iets gebeurt, hebben we in ieder geval geprobeerd het te voorkomen. Maar waar ik voor pleit is dat we weer durven accepteren dat er risico’s zijn. En dat je niet moet proberen die allemaal in kaart te brengen en op voorhand te elimineren.”

Deel dit artikel via: