Nieuwe campagne om cold cases op te lossen

De politie is in de stad Groningen gestart met een campagne om zogenoemde cold cases nieuw leven in te blazen. Gestart is met een onderzoek naar Els Slurink, die 24 jaar geleden met een mes werd gedood. De bedoeling is dat de campagne ‘Het is nooit te laat om te praten!’ landelijk wordt uitgerold.

Dit jaar start de politie een nieuw communicatieoffensief rond cold cases ter vervanging van de jaarlijkse coldcasekalender. Het onderzoek naar de dood van Els Slurink is de eerste zaak die op deze wijze onder de aandacht wordt gebracht. Gedurende het jaar zal de politie voor verschillende cold cases vanuit het hele land op grote schaal aandacht vragen. Welke zaken op welk moment in de schijnwerpers komen, wordt vooraf niet bekend gemaakt. Zo krijgt iedere geselecteerde zaak op het juiste moment de verdiende aandacht. Volgens deze nieuwe strategie zullen minder zaken de revue passeren dan de 52 die jaarlijks op de coldcasekalender verschenen. Maar voor de geselecteerde zaken wordt gekeken naar de meest geschikte doelgroepen en kanalen, maatwerk dus.

Oproep tips
De campagne begint met aandacht voor de dood van Els Slurink. De psychologe werd in de nacht van 20 op 21 maart 1997 om het leven gebracht in haar woning aan het Van Brakelplein in Groningen. Ze overleed als gevolg van een steekwond, recht in haar hart. De afgelopen 24 jaar probeerde de politie meermaals de zaak op te lossen. Tot op de dag van vandaag is niemand aangehouden. Nog altijd is onduidelijk wat zich precies heeft afgespeeld in die laatste momenten van het leven van het slachtoffer.
Bijna honderd locaties in de stad Groningen zijn gedurende twee weken voorzien van abriposters met daarop de vraag ‘Wie bracht Els Slurink om het leven?’, gevolgd door contactmogelijkheden om tips door te geven. Ook een digitaal billboard op de Grote Markt vraagt aandacht voor de zaak. Daarnaast zal op verschillende plekken in de stad Groningen het Mobiel Media Lab verschijnen. Verder krijgt de cold case aandacht in de lokale en nationale sociale mediakanalen van de politie. Informatie over de cold case is ook snel en eenvoudig te raadplegen via www.politie.nl/elsslurink.

Opsporing Verzocht
Een extra lange aflevering van het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt op 26 januari aandacht aan de zaak. Daarin een reconstructie van de laatste dag van Els Slurink. Nabestaanden vertellen wie Els was en welke impact haar plotselinge overlijden nog altijd heeft. En uiteraard licht de politie de laatste stand van zaken in het onderzoek toe.
De hoofdofficier van justitie looft een beloning uit van 15.000 euro voor de tip die leidt tot de aanhouding en vervolging van de dader(s).
Wie informatie heeft die misschien van belang kan zijn in het onderzoek naar deze case, kan gratis bellen met Opsporingstiplijn 0800-6070 of mailen naar coldcase@politie.nl. Informatie is desnoods anoniem te delen door te bellen met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000. Mensen hoeven niet bang te zijn voor vervolging, omdat ze eerder informatie hebben verzwegen, aldus de politie.

Deel dit artikel via: