Beveiliging nieuws

Onze partners

Seagate

NIBHV

Paraat

Nenova

Akuvox

Genetec

MPL

Secusoft

CDVI

SmartSD

Top Security

2N

ADI

Traka ASSA ABLOY

CSL

ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

Regio Control Veldt

VideoGuard

IDIS

Centurion

Eizo

Eagle Eye Networks

Connect Security

Crown Security Services

Trigion

Sequrix

Paxton

Bydemes

Hikvision

Seris

Masset Solutions

OSEC

VVNL

NetworxConnect

Koninklijke Oosterberg

Kiwa

Dero Security Products

Bosch Security Systems

ARAS

i-Pro

SOBA

Milestone

Explicate

Securitas

Service Centrale Nederland

HID

BHVcertificaat.online

Multiwacht

G4S

PG Security Systems

Alarm Meldnet

Nimo Dog Security

JMB Groep

Boon Edam

DZ Technologies

Add Secure

SmartCell

VEB

HD Security

Avigilon Alta

ASIS

CardAccess

Gold-IP

Nimo Drone Security

Unii

De Beveiligingsjurist

GFT

Lobeco

Hanwha Vision Europe

VAIBS

Alphatronics

Dahua

Brivo

RoSecure

VBN

Ajax Systems

Uniview

SMC Alarmcentrale

20face

EAL

Optex

Advancis

Nieuwe installatievoorschriften voor inbraakalarmering

27 november 2020
Redactie
14:31

Technische beveiligingsbedrijven kunnen vanaf 1 december gebruik maken van nieuwe installatievoorschriften. Deze helpen bij het ontwerpen en installeren van een alarmsysteem dat voldoet aan kwaliteitseisen van overheid, verzekeraars en brancheorganisaties.

De nieuwe voorschriften zijn nodig aangezien de bestaande documenten niet langer aansluiten op de huidige stand van de techniek. Reden voor de brancheorganisaties Techniek Nederland (250 aangesloten technische beveiligingsbedrijven) en Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (ca. 600 bedrijven) om nieuwe voorschriften op te stellen die rekening houden met de huidige normen, voorschriften en technische mogelijkheden. De voorschriften worden per 1 december 2020 van kracht, waarna beveiligingsbedrijven nog tot 1 juni 2021 gebruik kunnen maken van een overgangsregeling. Technische beveiligingsbedrijven moeten vanaf die datum de nieuwe voorschriften hanteren om een door de overheid en verzekeraars geaccepteerd kwaliteitsdocument af te kunnen geven aan hun klant.

Uitdagend proces
Het samenstellen van nieuwe installatievoorschriften voor de beveiligingsbranche is een uitdagend proces, omdat er grote belangen op het spel staan. Ook zijn er verschillende belanghebbenden met uiteenlopende prioriteiten. Om het proces te versnellen is in 2019 een werkgroep opgericht met daarin specialisten van Techniek Nederland, de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven en Kiwa R2B. De werkgroep heeft in goed overleg met alle belanghebbenden nieuwe documenten voor de aanleg en het onderhoud van alarmsystemen opgesteld, waarin rekening is gehouden met nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals gegevensverwerking in de cloud en communicatie op basis van het Internet Protocol of via snelle mobiele netwerken. De nieuwe normen betekenen daarmee een impuls voor technische innovatie.

Moderne technologie
Veel alarmsystemen werken tegenwoordig met een app of afstandsbediening. Omdat uitschakelen volgens de huidige installatievoorschriften niet buiten het beveiligde gebied mag plaatsvinden, kan voor dergelijke installaties geen kwaliteitsdocument worden verstrekt. Met de nieuwe voorschriften wordt dat wel mogelijk, als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Hetzelfde geldt voor draadloze componenten. Veel draadloze systemen hebben inmiddels een zodanig kwaliteitsniveau dat een veel bredere toepassing mogelijk wordt dan tot nu toe het geval is. Alarmcommunicatie via een internet (of VoIP) verbinding wordt nog altijd als minder betrouwbaar beoordeeld dan een vaste telefoonaansluiting, maar dat is eenvoudig te ondervangen met een back-upverbinding via een gsm-netwerk.

De installatievoorschriften vormen een aanvulling op de bestaande vakkennis van installateurs en zijn te gebruiken als een checklist bij de plaatsing van elke alarminstallatie.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner