Nieuwe maatregelen tegen smokkel in gevangenissen

Jaarlijks worden in gevangenissen honderden keren drugs, wapens en communicatiemiddelen naar binnen gesmokkeld. Minister Dekker komt nu met maatregelen om dat tegen te gaan. Sinds deze maand is smokkel al strafbaar geworden, maar er komen ook fysieke maatregelen om het smokkelaars moeilijker te maken.

Alleen al de eerste vier maanden van dit jaar werden er tijdens celinspecties 1760 keer verboden zaken aangetroffen, schrijft De Telegaaf. In 60 procent van de gevallen ging het om drugs, in 30 procent van de gevallen ging het om communicatiemiddelen. Ook worden voorwerpen aangetroffen die als wapen kunnen worden gebruikt. Volgens gevangenisbewaarders is dit nog maar het topje van de ijsberg.

Extra beveiligingsmaatregelen
Minister Dekker van Rechtsbescherming kondigt nu extra beveiligingsmaatregelen aan om smokkel tegen te gaan. Zo krijgt een aantal gevangenissen netten boven de luchtplaats. Die netten moeten voorkomen dat van buitenaf verboden spullen op de luchtplaats worden gegooid en dat voorwerpen vanuit drones worden gedropt. Ook wordt het aantal drugs- en telefoonhonden verdubbeld van twintig naar veertig. Deze krijgen twintig begeleiders. Nu zijn dat er nog maar tien. Er is 3 miljoen euro vrijgemaakt voor deze extra maatregelen. Van dat geld worden ook twee specialisten aangetrokken die gevonden telefoons en usb-sticks gaan uitlezen. Zo wil Dekker tegengaan dat gedetineerden vanuit de cel hun criminele praktijken voortzetten. Celinspecteurs krijgen een app op hun smartphone die helpt bij het vinden en registreren van smokkelwaar.

Minitelefoons
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) onderzoekt ook de mogelijkheden om telefoonsignalen te blokkeren en drones te hinderen. Het volledig voorkomen van telefoonsmokkel is namelijk bijna niet te doen. Het is al gebeurd dat een minitelefoon verstopt in een tennisbal over de gevangenismuur werd gegooid. Bij celinspecties komen regelmatig dergelijke toestellen tevoorschijn. Iliass K. kon met zo’n minitelefoon vanuit de cel leiding blijven geven aan zijn ‘uitzendbureau voor de onderwereld’, aldus De Telegraaf. Deze gedetineerde wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslag op het kantoor van deze krant. Gedetineerden maken er geen geheim van dat zij over smokkelwaar beschikken. Vanuit de het nieuwe Justitieel Complex Zaanstad stuurden zij beelden naar buiten waarop te zien was hoe zij met naar binnen gesmokkelde drank en drugs een feestje bouwden.

Deel dit artikel via: