Beveiliging nieuws

Onze partners

Hikvision

OSEC

Bydemes

CardAccess

G4S

ADI

MPL

Service Centrale Nederland

20face

Brivo

Paraat

Secusoft

DZ Technologies

Seagate

Explicate

ASSA ABLOY

ARAS

Nimo Dog Security

Kiwa

Traka ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

Sequrix

Milestone

Gold-IP

BHVcertificaat.online

Alarm Meldnet

RoSecure

EAL

VBN

Ajax Systems

Boon Edam

IDIS

SMC Alarmcentrale

GFT

Eizo

Dahua

VVNL

Connect Security

Lobeco

SmartSD

Centurion

Trigion

Add Secure

Paxton

Bosch Security Systems

Akuvox

Advancis

Nenova

SmartCell

i-Pro

SOBA

Securitas

Seris

VEB

Top Security

Crown Security Services

Oribi ID Solutions

JMB Groep

Alphatronics

Koninklijke Oosterberg

NetworxConnect

NIBHV

Genetec

2N

VAIBS

HD Security

Unii

Eagle Eye Networks

VideoGuard

Multiwacht

PG Security Systems

Masset Solutions

Regio Control Veldt

Avigilon Alta

De Beveiligingsjurist

HID

Uniview

Optex

CDVI

Dero Security Products

CSL

Nimo Drone Security

ASIS

Nieuwe richtlijn Politiekeurmerk Veilig Wonen

25 april 2017
Redactie
12:31

De vernieuwde Beveiligingsrichtlijn is beschikbaar. Volgens het CCV een handig instrument voor professionals en particulieren die volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) willen beveiligen.

Nieuw zijn onder andere de omschrijvingen van dubbele garagedeuren en dubbele deuren, de beveiligingsmaatregelen bij stompe plataldeuren en de adviezen voor sluitnaden bij klepramen.
De vernieuwing van de Beveiligingsrichtlijn gaat niet over een nacht ijs, zegt het CCV. Signalen uit de markt en van particulieren zijn belangrijk om de richtlijn actueel en uitvoerbaar te houden. De werkgroep Beveiligingsrichtlijn PKVW en Productenlijst PKVW buigt zich hier jaarlijks over. Hieronder staan de belangrijkste wijzigingen die in de richtlijn opgenomen zijn.

Deuren
In de praktijk komt het regelmatig voor dat (houten) dubbele garagedeuren worden beveiligd volgens de richtlijn van gewone dubbele deuren. Het was blijkbaar onduidelijk wat het verschil is tussen een dubbele garagedeur en een dubbele deur. Daarom omschrijft de richtlijn nu duidelijk het onderscheid.
Voor opdek plataldeuren gaf de richtlijn al langer een advies. Er kwamen echter steeds meer vragen over stompe plataldeuren. Daarom is hiervoor ook een passage in de richtlijn opgenomen.

Sluitnaden
Sluitnaden van ramen en deuren mogen maximaal 3 mm zijn. In de praktijk blijkt dat een dergelijke sluitnaad bij klepramen niet kan. In overleg met certificeringsinstelling SKG-IKOB is de BRL AE 3104 op dit punt aangepast. Aangegeven wordt dat de hang- en sluitnaden moeten worden uitgevoerd volgens de KVT, uitgave Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT). Dit betekent bijvoorbeeld dat de sluitnaad van een klepraam (onderzijde) maximaal 6 mm mag zijn.

Sleutelkluisjes
In de richtlijn is meer tekst opgenomen over de cilindertrekvoorziening bij sleutelkluisjes. Deze voorziening moet zich wel richten op de producten die zelfstandig of gezamenlijk zorgen voor de prestatie van 3 minuten inbraakwerendheid. Houd hierbij ook rekening met het type slot. De vernieuwde richtlijn geeft hier voorbeelden van.
De uittilblokkering van schuifdeuren en schuiframen moet solide bevestigd zijn in de bovendorpel. Bij de uittilblokkering gaat het dus om een permanente bevestiging die een inbreker niet van buitenaf kan benaderen.
Alles wat veranderd is, staat duidelijk in de Beveiligingsrichtlijn aangegeven. De richtlijn is een verplicht onderdeel van het Handboek PKVW Bestaande Bouw. Bewoners, PKVW-bedrijven, woningcorporaties, gemeenten en andere organisaties die woningen op PKVW-niveau willen beveiligen, worden geadviseerd deze richtlijn en de andere documenten te raadplegen.

De richtlijn baseert zich onder andere op testen die door SKG-IKOB zijn uitgevoerd en houdt rekening met de geldende normen voor ramen en deuren en hang- en sluitwerk. Deze informatie is naast het handboek nodig voor wie gevelelementen, zoals ramen en (schuif)deuren, volgens het PKVW wil beveiligen. De richtlijn wordt elk jaar in april vernieuwd.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Videoguard

MPL

Suricat

Wordt een partner