Beveiliging nieuws

Onze partners

Alarm Meldnet

SMC Alarmcentrale

Alphatronics

JMB Groep

Unii

Kiwa

Nimo Dog Security

Explicate

Nimo Drone Security

CardAccess

Gold-IP

GFT

Ajax Systems

IDIS

Regio Control Veldt

ARAS

VAIBS

De Beveiligingsjurist

RoSecure

ADI

G4S

20face

2N

Milestone

Paraat

Eizo

VVNL

Crown Security Services

Multiwacht

Dahua

i-Pro

DZ Technologies

Genetec

Trigion

ASIS

HD Security

Oribi ID Solutions

Centurion

NIBHV

Hanwha Vision Europe

SmartSD

Hikvision

Bydemes

Service Centrale Nederland

Securitas

PG Security Systems

Avigilon Alta

Traka ASSA ABLOY

Seris

EAL

Sequrix

Boon Edam

VBN

Seagate

SOBA

BHVcertificaat.online

Dero Security Products

Lobeco

Add Secure

HID

Masset Solutions

Nenova

SmartCell

Connect Security

MPL

CDVI

NetworxConnect

VEB

Advancis

Paxton

OSEC

ASSA ABLOY

Optex

Koninklijke Oosterberg

VideoGuard

CSL

Eagle Eye Networks

Bosch Security Systems

Top Security

Brivo

Akuvox

Secusoft

Uniview

Nieuwe wet inzet zzp’ers strijdig met beveiligingswetgeving

13 december 2019
Redactie
07:30

Volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche is de wetgeving voor de inzet van zelfstandigen door beveiligingsbedrijven strijdig met de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus. Bovendien ligt een tarievenoorlog op de loer. De organisatie pleit daarom voor een branchespecifieke aanpassing.

Terwijl de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr) het inschakelen van zzp’ers feitelijk uitsluit, worden in de praktijk steeds meer zogeheten ND-vergunningen voor het uitoefenen van een beveiligingsbedrijf afgegeven aan zelfstandigen. Dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van de beveiligingsdienstverlening en de veiligheid, aldus de Nederlandse Veiligheidsbranche in een reactie op nieuwe wetgeving inzake zzp’ers. Het doel van de Wet minimumbeloning zelfstandigenis zelfstandigen/werknemers en hun opdrachtgevers/werkgevers is het geven van meer zekerheid over de kwalificatie van de arbeidsrelatie.

Negatieve ontwikkeling
Punt is echter dat de Wpbr de inzet van zzp’ers formeel eigenlijk uitsluit. Op grond van die wet zijn beveiligingsbedrijven namelijk verplicht om zelf een ND-vergunning te hebben (af te geven door Dienst Justis) en bij de inzet van werkenden (in loondienst of als zelfstandige) een beveiligingsvergunning op naam aan te vragen. “Daarmee is ‘vrije vervanging’ feitelijk niet mogelijk”, zegt de Nederlandse Veiligheidsbranche. “Ook zal een beveiliger als gevolg van de kenmerken van de Wpbr en de aard van de werkzaamheden in de praktijk vrijwel altijd ‘onder gezag’ werken.” Ook dat belemmert echte zelfstandigheid. Dat niettemin het aantal zzp’ers groeit zien de branche en de politie, die toezicht houdt, als een negatieve ontwikkeling.

Race naar de bodem
In het wetsvoorstel van het kabinet is volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche sowieso niet gekeken naar knelpunten die specifiek zijn voor de beveiligingssector. Ook het feit dat voor zzp’ers straks een algemeen geldend minimumtarief gehanteerd moet worden van 16 euro per uur, vindt de branche geen goed idee. Zo’n tarief zou best eens de norm kunnen worden voor opdrachtgevers. “De race naar de bodem is dan echt ingezet.”
Als er al een minimumtarief zou moeten gelden dan opteert de Nederlandse Veiligheidsbranche voor een systeem dat in de architecten-cao is ingevoerd namelijk een tarief van 150 procent van het salaris van een vergelijkbare werknemer (in dit geval beveiliger) in loondienst. “Op die manier wordt concurrentie op arbeidsvoorwaarden voorkomen.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

MPL

Seagate

Wordt een partner