Nieuwe Zeeuwse gevangenis voor 222 zware criminelen

De meeste Zeeuwen hadden waarschijnlijk liever mariniers gekregen, maar de provincie krijgt nu ter compensatie 222 zware criminelen te gast. Deze worden gehuisvest in de nieuwe, extra beveiligde gevangenis, die deel uitmaakt van wat de Law Delta gaat heten.

De nieuwe gevangenis bestaat uit een Extra Beveiligde Inrichting en een afdeling voor gedetineerden die te licht zijn voor de EBI, maar te zwaar voor een gewone gevangenis. De bouw start in 2023 en is begroot op 52 miljoen euro. In 2026 verwacht men het complex te kunnen openen. Dit omvat dan ook een extra beveiligde rechtbank en een soort beveiligd hotel voor rechters, advocaten en andere medewerkers. Verder komt er een kenniscentrum voor georganiseerde, ondermijnende criminaliteit.

Hard nodig
Niet iedereen heeft begrip voor de dure faciliteit, nu veel gevangenissen leeg zijn komen te staan. Deze zijn volgens minister Sander Dekker echter niet geschikt voor een nieuwe generatie criminelen. Daarvoor is juist nauwelijks capaciteit beschikbaar in de huidige gevangenissen. Ook wil men af van het vervoeren van uiterst vluchtgevaarlijke gevangenen van de gevangenis naar de rechtbank. De locatie nabij Vlissingen heeft bovendien nog als voordeel dat deze geen hinder oplevert voor omwonenden.
Op het moment heeft Nederland alleen een EBI in Vught. Die wordt de komende jaren ingrijpend verbouwd. De nieuwe EBI in Zeeland is volgens Dekker hard nodig. Ook kwam het plan wel mooi uit, omdat Zeeland gecompenseerd wil worden voor het wegblijven van de geplande marinierskazerne.
Volgens Dekker zit Nederland te springen om zoiets als de Law Delta. De EBI in Vught raakt volgens hem steeds voller en ook de bestaande beveiligde rechtbanken in Amsterdam en Schiphol lopen tegen de grenzen van hun capaciteit aan. Die van Schiphol wordt de komende tijd bovendien gereserveerd voor het MH17-proces. “We hebben een derde plek in Nederland nodig”, aldus Dekker.

Gedeeld

Geef een reactie