Nijmeegse horeca brengt plassende gasten in beeld

Bij de Nijmeegse horecagelegenheid NDRGRND kunnen bezoekers via een beeldscherm bij de ingang de geslachtsdelen van plassende gasten bewonderen. Dat is zodat de portiers kunnen zien of er geen stiekeme dingen gebeuren op het toilet, zegt de horecaondernemer tegen dagblad De Gelderlander, dat de praktijken aan de kaak stelt.

Ook in andere Nijmeegse horecazaken worden bezoekers op het toilet op video vastgelegd. Maar daar worden alleen de ruggen in beeld gebracht en kan de monitor alleen door het beveiligingspersoneel worden bekeken. Toch mag het niet. Het is een inbreuk op de privacy, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens tegen De Gelderlander. Volgens woordvoerder Pauline Gras is filmen op het toilet in geen geval toegestaan. Toch gebeurt het volgens de krant in vijf van de twintig horecazaken, waar journalisten de toiletten hebben geïnspecteerd. In drie gevallen kwamen ook de plasbakken in beeld. Ook in Arnhem werden acht horecazaken bezocht, maar daar werden geen camera’s bij de toiletten aangetroffen.

Kwetsbaar
Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens mogen geen camera’s hangen in openbare ruimtes waar mensen bloot zijn. Mensen zijn op zo’n moment kwetsbaar en mogen er dan vanuit gaan dat ze niet bekeken worden. Ook Koninklijke Horeca Nederland benadrukt dat camera’s op toiletten verboden zijn. Wel is cameratoezicht volgens de brancheorganisatie toegestaan in het voorportaal van de toiletruimte, waar mensen hun handen wassen. Maar ook dan mag het pas als de horecaondernemer kan hardmaken dat het echt noodzakelijk is.

Deel dit artikel via: