Beveiliging nieuws

Onze partners

SmartCell

CDVI

ASSA ABLOY

SOBA

Unii

DZ Technologies

GFT

Eizo

i-Pro

Securitas

Advancis

Alarm Meldnet

PG Security Systems

2N

ASIS

Eagle Eye Networks

JMB Groep

Connect Security

VAIBS

Milestone

VVNL

De Beveiligingsjurist

HID

Paxton

Genetec

NetworxConnect

Koninklijke Oosterberg

Nimo Dog Security

Service Centrale Nederland

Paraat

Dahua

OSEC

Oribi ID Solutions

20face

Nimo Drone Security

EAL

Avigilon Alta

Bosch Security Systems

Seagate

Sequrix

NIBHV

Hikvision

Brivo

SMC Alarmcentrale

Hanwha Vision Europe

Optex

Gold-IP

Seris

Bydemes

CSL

Uniview

Traka ASSA ABLOY

Explicate

RoSecure

Top Security

Centurion

Multiwacht

Kiwa

Trigion

SmartSD

Regio Control Veldt

Akuvox

G4S

Dero Security Products

Secusoft

Masset Solutions

VideoGuard

VBN

Ajax Systems

BHVcertificaat.online

ADI

Crown Security Services

Add Secure

Lobeco

ARAS

VEB

HD Security

CardAccess

MPL

Nenova

IDIS

Alphatronics

NL Alert slaat plank mis met ‘extreem ernstige melding’

3 juni 2019
Redactie
11:39

Maandagmiddag om 12.00u gingen niet alleen de sirenes van het luchtalarm af, maar ontvingen ook miljoenen Nederlanders een SMS op hun smartphone. Dit om te kunnen controleren of de meldingen van NL Alert goed binnenkomen. Volgens velen ging het wel te ver om de testmelding ‘extreem ernstig’ te noemen.

‘Even bijkomen van een hartverzakking’, twitterde een ontvanger na het lezen van het controlebericht. ‘De rest zit al 18 minuten in de schuilkelder en dan wordt mijn telefoon ook eens wakker. Ik weet dat je hem tot 12:30 uur kan ontvangen maar blijf het raar vinden. 30 minuten maakt best wel een verschil bij een echte noodsituatie.’, aldus een andere twitteraar. De melding blijkt ook veel irritatie te veroorzaken. Ontvangst van berichten van NL Alert staat standaard ingesteld op de meeste moderne smartphones, maar niet iedereen blijkt te zijn gediend van pushberichten. Toch is het belangrijk dat het systeem goed functioneert, omdat de overheid de komende jaren het traditionele luchtalarm wil afschaffen. Dit systeem, dat duur is in onderhoud, zou in het smartphonetijdperk niet langer nodig zijn. Toch kan men zich dit afvragen. Smartphones staan niet altijd aan of mensen horen ze niet als ze in de tuin aan het werk zijn.

Fatale gevolgen
Intussen is de overheid al sinds 2012 bezig om NL Alert goed op de rails te krijgen. Hoe de resultaten van vandaag zijn, zal spoedig bekend worden. Bij vorige testmeldingen bleken mensen in bepaalde regio’s, waaronder Flevoland, niets ontvangen te hebben. In geval van een ramp in een chemische fabriek kan dat fatale gevolgen hebben. Ook staat NL Alert niet op elke smartphone goed ingesteld. De website geeft weliswaar instructies, hoe dat alsnog kan, maar die instructies zijn niet voor elk toestel geschikt. Het is ook zeker niet zo dat Android op elk Android-toestel hetzelfde werkt. Bij sommige merken is NL Alert via ‘instellingen’ goed te zetten, maar bij andere moet dat via de SMS-app. Wie 3 juni niets ontvangen heeft, doet er goed aan om eventueel via Google uit te zoeken hoe de smartphone correct is in te stellen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

MPL

Wordt een partner