NL Alert slaat plank mis met ‘extreem ernstige melding’

Maandagmiddag om 12.00u gingen niet alleen de sirenes van het luchtalarm af, maar ontvingen ook miljoenen Nederlanders een SMS op hun smartphone. Dit om te kunnen controleren of de meldingen van NL Alert goed binnenkomen. Volgens velen ging het wel te ver om de testmelding ‘extreem ernstig’ te noemen.

‘Even bijkomen van een hartverzakking’, twitterde een ontvanger na het lezen van het controlebericht. ‘De rest zit al 18 minuten in de schuilkelder en dan wordt mijn telefoon ook eens wakker. Ik weet dat je hem tot 12:30 uur kan ontvangen maar blijf het raar vinden. 30 minuten maakt best wel een verschil bij een echte noodsituatie.’, aldus een andere twitteraar. De melding blijkt ook veel irritatie te veroorzaken. Ontvangst van berichten van NL Alert staat standaard ingesteld op de meeste moderne smartphones, maar niet iedereen blijkt te zijn gediend van pushberichten. Toch is het belangrijk dat het systeem goed functioneert, omdat de overheid de komende jaren het traditionele luchtalarm wil afschaffen. Dit systeem, dat duur is in onderhoud, zou in het smartphonetijdperk niet langer nodig zijn. Toch kan men zich dit afvragen. Smartphones staan niet altijd aan of mensen horen ze niet als ze in de tuin aan het werk zijn.

Fatale gevolgen
Intussen is de overheid al sinds 2012 bezig om NL Alert goed op de rails te krijgen. Hoe de resultaten van vandaag zijn, zal spoedig bekend worden. Bij vorige testmeldingen bleken mensen in bepaalde regio’s, waaronder Flevoland, niets ontvangen te hebben. In geval van een ramp in een chemische fabriek kan dat fatale gevolgen hebben. Ook staat NL Alert niet op elke smartphone goed ingesteld. De website geeft weliswaar instructies, hoe dat alsnog kan, maar die instructies zijn niet voor elk toestel geschikt. Het is ook zeker niet zo dat Android op elk Android-toestel hetzelfde werkt. Bij sommige merken is NL Alert via ‘instellingen’ goed te zetten, maar bij andere moet dat via de SMS-app. Wie 3 juni niets ontvangen heeft, doet er goed aan om eventueel via Google uit te zoeken hoe de smartphone correct is in te stellen.

Gedeeld

Geef een reactie