NL Alert steeds vaker ingezet om burgers te waarschuwen

In de periode 2013-2017 is NL-Alert 213 keer ingezet, waarvan 191 keer bij een brand. Overdag worden er meer berichten verstuurd dan ’s nachts. In de loop der jaren is het aantal incidenten waarbij het alarmeringssysteem is gebruikt fors toegenomen. Dit blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door IFV.

NL Alert wordt steeds vaker ingezet. Het aantal keer steeg van 21 in 2013 naar 68 in 2017. Met name veiligheidsregio’s nemen volgens het IFV het initiatief om NL-Alert-berichten te verspreiden. Volgens het lectoraat Crisisbeheersing van het IFV, dat het onderzoek heeft uitgevoerd, wordt NL-Alert waarschijnlijk steeds vaker ingezet omdat veiligheidsregio’s, maar ook burgers er meer mee bekend zijn geraakt. Dit heeft de drempel om NL-Alert in te zetten verlaagd. Het is volgens de onderzoekers logisch dat NL-Alert voornamelijk bij branden wordt gebruikt. Die komen vaker voor dan bijvoorbeeld gaslekkages of stroomstoringen en bij brand komen vaak stoffen vrij die voor mensen schadelijk kunnen zijn.

Locatie van het incident
Het lectoraat Crisisbeheersing onderzocht ook in hoeverre NL-Alert-berichten voldoen aan de vijf componenten uit het Beleidskader NL-Alert. Volgens dit kader moet een NL-Alert-bericht minimaal bestaan uit een afzender, een datum en tijdstip, een omschrijving van het risico, een locatie en een handelingsperspectief. Uit de inventarisatie blijkt dat in de berichten nog vollediger kan worden aangegeven waar het incident zich precies voordoet en waar eventuele gevolgen te verwachten zijn. Voor burgers is deze informatie van belang om te bepalen wat ze moeten doen.

Ervaringen burgers
De onderzoekers hebben niet gekeken naar hoe burgers de informatievoorziening via NL-Alert ervaren. Om hiervan een beeld te krijgen zou het volgens het IFV goed zijn om de reacties van burgers te peilen, kort nadat zij via NL-Alert over een incident zijn geïnformeerd. Het lectoraat gaat dit het komende jaar onderzoeken. De bevindingen uit het onderzoek worden verwerkt in de nieuwe E-learning NL-Alert die het IFV momenteel ontwikkelt.
Het rapport is hier te downloaden.

Deel dit artikel via: