Noodbevel tegen grote ordeverstoringen Den Haag

Wegens ernstige verstoringen van de openbare orde heeft de gemeente Den Haag donderdagavond een noodbevel afgekondigd voor het gebied Hoefkade-Vaillantlaan. Twintig personen die hier geen gehoor aan gaven werden aangehouden.

Het is alweer dagen erg onrustig in Den Haag. Wat begon met het opendraaien van brandkranen mondde uit in ernstige rellen en geweldpleging jegens de politie. Reden voor burgemeester Jan van Zanen om een noodbevel af te kondigen.
Donderdagavond was het opnieuw raak. Buurtpreventie, buurtvaders, bewoners en wijkagenten waren de straat opgegaan om de orde te bewaren. Dat ging goed tot een uur of 11. Toen trokken jongeren naar de wijk, die de confrontatie met de politie zochten. Zij gooiden onder andere met eieren, stenen en zwaar vuurwerk. Een politievoertuig werd zelfs vernield met een uit de grond getrokken verkeersbord.

Grimmiger
De sfeer werd geleidelijk grimmiger. Zelfs vanaf de daken werden politieagenten bekogeld met stenen. Ook werd brand gesticht. Nadat de burgemeester het noodbevel had afgekondigd, ging de politie tot aanhoudingen over. Jongeren werden opgepakt wegens onder andere mishandeling van een agent, vernieling van politievoertuigen, beledigingen en het negeren van het noodbevel. De Mobiele Eenheid wist pas vroeg in de ochtend de orde te herstellen. Een dag eerder moest de ME ook al optreden tegen een overmacht van honderden jongeren. Toen werden massaal de brandkranen opgezet, waardoor in sommige wijken de drinkwatervoorziening in gevaar kwam en woningen beschadigd raakten. De politie hield twee jongeren aan, wat mogelijk de oorzaak is geweest van de rellen van het afgelopen etmaal. Donderdagavond bleven de brandkranen dicht, omdat Dunea er sloten op bevestigd heeft.

Deel dit artikel via: