Beveiliging nieuws

Onze partners

Brivo

VVNL

Eizo

CSL

Paxton

Top Security

Paraat

Multiwacht

VAIBS

HD Security

Nimo Drone Security

Alarm Meldnet

ADI

NetworxConnect

Genetec

Avigilon Alta

Kiwa

CDVI

Secusoft

Explicate

Seagate

Optex

Eagle Eye Networks

Hanwha Vision Europe

VBN

ARAS

Service Centrale Nederland

BHVcertificaat.online

Regio Control Veldt

Crown Security Services

Uniview

Ajax Systems

Sequrix

20face

HID

PG Security Systems

Hikvision

i-Pro

Centurion

Alphatronics

Masset Solutions

DZ Technologies

SMC Alarmcentrale

ASIS

SmartCell

NIBHV

GFT

Gold-IP

VEB

Oribi ID Solutions

Bosch Security Systems

Connect Security

OSEC

Nenova

IDIS

Akuvox

Trigion

SmartSD

Milestone

Koninklijke Oosterberg

Add Secure

JMB Groep

VideoGuard

Bydemes

ASSA ABLOY

Unii

Nimo Dog Security

Dero Security Products

SOBA

Lobeco

EAL

G4S

Traka ASSA ABLOY

Securitas

CardAccess

MPL

De Beveiligingsjurist

Seris

Dahua

2N

Advancis

RoSecure

Noodklok wegens toenemende agressie richting hulpverleners

19 oktober 2021
Redactie
07:52

De taskforce ‘Onze Hulpverleners Veilig’ luidt de noodklok vanwege het toenemende geweld richting hulpverleners, zoals ambulancepersoneel. Voorzitter Pieter Verhoeve zegt tegenover De Telegraaf dat er dringend een denkomslag nodig is.

De tijdelijke taskforce, in het leven geroepen door het ministerie van Justitie & Veiligheid, is volgens Verhoeve ontoereikend om de agressie het hoofd te bieden. De hulpdiensten zullen nog vele jaren ondersteuning nodig hebben en daarvoor zijn financiële middelen nodig. Dat schrijft de voorzitter van de taskforce in een brandbrief aan de kabinetsformateurs.

Toenemende agressie
Het gaat niet alleen om ambulancepersoneel. Feitelijk heeft bijna iedereen met een publieke taak last van toenemende agressie. Verhoeve, die ook burgemeester van Gouda is, verwijst in zijn brief naar de troonrede, waarin de koning pleitte voor bescherming van mensen die zich inzetten voor de rechtstaat. ‘Wij vragen daarom om deze veiligheid een plaats te geven in het regeerakkoord en daarvoor de benodigde middelen vrij te maken.’

Denkomslag
Verhoeve pleit voor een denkomslag. Volgens hem zullen mensen in Duitsland, Frankrijk of Spanje het niet in hun hoofd halen om zich zo tegenover hulpverleners te gedragen als in Nederland. Een taskforce na het zoveelste incident helpt daar niet tegen. Dat blijkt wel uit de cijfers. Vorig jaar steeg het aantal meldingen van agenten over agressie en geweld met bijna 20 procent tot 12.500. Van de boa’s is maar liefst 95 procent tijdens de coronacrisis met verbaal geweld geconfronteerd, 70 procent ondervond intimidatie en 60 procent kreeg te maken met fysieke agressie.

Zero-tolerance
Om de situatie te verbeteren wil de taskforce invoering van zero-tolerance, dat elke hulpverlener van elk incident aangifte doet, dat de dubbele straffen voor agressie tegen uniformdragers consequent worden uitgedeeld en dat daders niet wegkomen met een taakstraf of boete. Verder wil Verhoeve betere nazorg voor slachtoffers. Bij defensie pakt men post-traumatische stress stoornissen (ptss) aan, maar bij de politie, brandweer en ambulancediensten gebeurt dat volgens hem niet. Er is dus betere opvang nodig, evenals veiligere werkomstandigheden voor hulpverleners die ‘met de kop in de wind staan en dus alle steun en respect verdienen’.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

MPL

Videoguard

Wordt een partner