Noodknop in auto’s tegen cyberaanval door terroristen

Steeds meer auto’s krijgen een permanente internetverbinding. Volgens de Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Watchdog zouden terroristen die kunnen hacken om moedwillig ongelukken te veroorzaken. Daarom wordt gepleit voor een noodknop, voor als een ander de besturing overneemt, schrijft het AD.

De internetverbindingen zijn onderdeel van een ontwikkeling die moet leiden tot zelfstandig rijdende auto’s. Volgens Consumer Watchdog zijn er inmiddels tientallen miljoenen auto’s, waarbij via internet de besturing kan worden overgenomen. Tegen het einde van dit jaar zal meer dan de helft van de nieuwe auto’s over een internetverbinding beschikken, waardoor hackers de voertuigen kunnen overnemen om ze als moordwapen in te zetten. Een hack zou duizenden slachtoffers tot gevolg kunnen hebben en het dagelijkse leven lam leggen. De autofabrikanten zijn op de hoogte van het risico, aldus de consumentenorganisatie, maar zetten de ontwikkeling gewoon voort omdat winst kennelijk belangrijker wordt geacht dan de nationale veiligheid en de levens van burgers.

Rode noodknop
Het risico zou volgens Consumer Watchdog al een stuk kleiner worden als automobilisten over een rode noodknop op het dashboard zouden beschikken, waarmee zij de internetverbinding direct kunnen verbreken als zij de controle over hun voertuig verliezen. De consumentenorganisatie wil dat een dergelijke knop uiterlijk met ingang van volgend jaar in alle nieuwe auto’s wordt aangebracht en pleit bij de regering om wetgeving hieromtrent. In de tussentijd eist Consumer Watchdog dat de directies van de auto-industrie ondertekenen dat ze persoonlijk verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van een eventuele cyberaanval op hun producten. De consumentenorganisatie zegt haar bezorgdheid te baseren op signalen die vanuit de autoproducenten van klokkenluiders zijn ontvangen.

Gedeeld

Geef een reactie