Beveiliging nieuws

Onze partners

PG Security Systems

Crown Security Services

NetworxConnect

Bosch Security Systems

Trigion

ASSA ABLOY

Boon Edam

Sequrix

GFT

RoSecure

Paxton

Securitas

CardAccess

Seagate

Centurion

CSL

Lobeco

IDIS

Top Security

NIBHV

SmartSD

Uniview

Koninklijke Oosterberg

Genetec

Milestone

Brivo

OSEC

DZ Technologies

SMC Alarmcentrale

SmartCell

Nenova

Connect Security

Eizo

Dahua

BHVcertificaat.online

VideoGuard

Alarm Meldnet

Regio Control Veldt

i-Pro

VVNL

Kiwa

Ajax Systems

Secusoft

VAIBS

JMB Groep

Oribi ID Solutions

Nimo Drone Security

Add Secure

Masset Solutions

Bydemes

Multiwacht

ASIS

Hanwha Vision Europe

EAL

Avigilon Alta

Gold-IP

MPL

Akuvox

ADI

Nimo Dog Security

SOBA

HID

Seris

Optex

Traka ASSA ABLOY

Explicate

2N

VEB

ARAS

Eagle Eye Networks

20face

De Beveiligingsjurist

Dero Security Products

HD Security

Alphatronics

Unii

G4S

Advancis

Service Centrale Nederland

Hikvision

Paraat

VBN

CDVI

Noodknop in auto’s tegen cyberaanval door terroristen

13 augustus 2019
Redactie
07:20

Steeds meer auto’s krijgen een permanente internetverbinding. Volgens de Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Watchdog zouden terroristen die kunnen hacken om moedwillig ongelukken te veroorzaken. Daarom wordt gepleit voor een noodknop, voor als een ander de besturing overneemt, schrijft het AD.

De internetverbindingen zijn onderdeel van een ontwikkeling die moet leiden tot zelfstandig rijdende auto’s. Volgens Consumer Watchdog zijn er inmiddels tientallen miljoenen auto’s, waarbij via internet de besturing kan worden overgenomen. Tegen het einde van dit jaar zal meer dan de helft van de nieuwe auto’s over een internetverbinding beschikken, waardoor hackers de voertuigen kunnen overnemen om ze als moordwapen in te zetten. Een hack zou duizenden slachtoffers tot gevolg kunnen hebben en het dagelijkse leven lam leggen. De autofabrikanten zijn op de hoogte van het risico, aldus de consumentenorganisatie, maar zetten de ontwikkeling gewoon voort omdat winst kennelijk belangrijker wordt geacht dan de nationale veiligheid en de levens van burgers.

Rode noodknop
Het risico zou volgens Consumer Watchdog al een stuk kleiner worden als automobilisten over een rode noodknop op het dashboard zouden beschikken, waarmee zij de internetverbinding direct kunnen verbreken als zij de controle over hun voertuig verliezen. De consumentenorganisatie wil dat een dergelijke knop uiterlijk met ingang van volgend jaar in alle nieuwe auto’s wordt aangebracht en pleit bij de regering om wetgeving hieromtrent. In de tussentijd eist Consumer Watchdog dat de directies van de auto-industrie ondertekenen dat ze persoonlijk verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van een eventuele cyberaanval op hun producten. De consumentenorganisatie zegt haar bezorgdheid te baseren op signalen die vanuit de autoproducenten van klokkenluiders zijn ontvangen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner